Nei til Danby Choi på Høyskolen Kristiania

Man kan ikke bruke intellektualisme som en unnskylding for å være en drittsekk, mener Wiktoria Polanska, student ved Høyskolen Kristiania.

Publisert

Fredag kveld fikk alle studenter ved Høyskolen Kristiania en e- post av skolen med denne tittelen: «Woke og kanselleringskultur, LET’S TALK med DANBY CHOI: Er du helt woke, eller...?!». 

Jeg stuset over dette. Vil Høyskolen Kristiania oppfordre studentene sine til å ha en dialog med en mann som ikke forstår hva ytringsfrihetsdebatten handler om? Er Danby Choi fremdeles riktig mann til å snakke om «woke-kultur» og «kansellering og sensur»?

Danby Choi bygger sin identitet på å kritisere «woke-kultur» og «kanselleringkultur». Mange mener at samfunnsdebatten i dag trues av en sterk gruppementalitet, der det bare er én mening som er riktig. Om man mener noe annet enn massen, er du «lite woke», og som en konsekvens, blir du «kansellert» for meningen din, og at dette er en trussel for ytringsfriheten. 

For snaue to uker siden lagde Danby Choi en Tiktok-video med en mann som er anklaget for overgrep mot en mindreårig. I videoen tar Choi med seg mannen inn i huset sitt, og trøster ham for at han har blitt kansellert. Da ble det tydelig at Choi har misforstått noe. Det er ikke en trussel mot ytringsfrihet å mene at hatefulle ytringer, eller menn som begår overgrep, fortjener konstruktiv kritikk.

På sosiale medier omtaler «anti- wokers» seg ofte som «analytiske og intellektuelle individer som er modige nok til å stå imot massen». I mine øyne er et intellektuelt individ en som klarer å tenke kritisk og analytisk, men fremdeles ha empati og solidaritet. Man kan ikke bruke intellektualisme som en unnskyldning for å være en drittsekk.

Grunnen til at jeg reagerte på Høyskolen Kristianias e-post, er at Choi er en figur som kritiserer «woke-kulturen», men jeg er usikker på hvem sin kamp han kjemper. Ved å synes synd på alle som blir «kansellert» gjør han dem til et slags offer for samfunnet. 

Det burde ikke være vanskelig for en voksen mann å skjønne at massen reagerer negativt på personer som har brutt en såpass drøy lov. Hvorfor skal en mann som latterliggjør en voldtektssak være ambassadør for «god dialog»?

Det er viktig å snakke om sensur, ytringsfrihet og hatefulle ytringer. Vi skal oppfordre unge til å debattere og lære av hverandre. Men, debatten bør tas av mennesker som forstår at moral og empati også er viktige demokratiske verdier, og at debatten om ytringsfrihet ikke bare handler om å ta drittsekker i forsvar.

Powered by Labrador CMS