Universitas' guide til årets juleøl

I butikkenes (og polets) hav av muligheter og lokkende etiketter finner du juleølets gleder og sorger. I denne guiden får du hjelp til å finne din perfekte juleøl!

Publisert Sist oppdatert
Testens vinner: Jacobsen Golden Naked Christmas Ale (7,5%).

Redaksjonen har haltet seg gjennom hele 29 ulike juleøl, to cidere, to akevitter og én gin. En salig blanding av nellik, anis og kaffe på det beste. Soyasaus, løssnus-vann og smakløst på det verste.

Men her er det noe for alle og enhver: Ciderdrikkere, spritelskere og avholdsfolk/sjåfører. Så ikke fortvil, kjære studenter, for nå setter jula og promillen inn.

Ølet vurderes på utseende, smak og ikke minst: julefaktor. Vi ønsker krydder, aroma og tyngde som går pent med bestemors feite juleribbe. Plusspoeng for høy alkoholprosent som får deg gjennom en stressende førjulstid.

Faktum er at meningene om den perfekte juleølen er sterkt polariserende, både i redaksjonen og samfunnet for øvrig. Derfor ser vi et sprik av varianter.

Ringnes LITE JUL – 4,3%

Dette smakte rett ut fælt, og boksen likner en stygg amerikansk julegenser. En kombinasjon av utvannet øl og kunstig julekrydder er ingen vinner: Det smaker som om noen har putta løssnus i ølen. Det ser sånn ut også.

Med denne ølen kan du ønske hatefulle svigers en riktig LITE god jul.

Karakter: F

Dahls Julebrygg – 4,6%

Treffer midt på juletreet. En litt smakløs øl, men kan enkelt chugges. Den gir en søt, kunstig ettersmak som minner om Fun Light. Flere i redaksjonen fikk assosiasjoner til en innestengt, varm bil. Uansett, med denne ølen kan du drikke deg dritings med muttern og fattern. Plusspoeng for det.

Boksen ønsker gledelig jul, men leverer nokså middelmådig juleopplevelse.

Karakter: C

Ringnes Julebokk – 9%

Denne tyktflytende oljen smaker og lukter som en spritet soyasaus. En heftig opplevelse, rett og slett, og sterkt polariserende. Ølnerdene ga tommel opp, ciderdrikkere bannet stygt. Alle var derimot enige om at du ikke kjøper en six-pack av denne varianten. Én er mer enn nok.

For spesielt interesserte, og vil mest sannsynlig ødelegge smaksløkene før juleribba.

Karakter: E

Frydenlund juleøl – 4,6%

Ser ut som en ekte juleklassiker, men ølen er tam og lover mer enn den gir. Redaksjonen forventet en eksplosjon av julens aromaer, men ble skuffet av en fortynnet øl med kunstig julesmak. En helt grei øl, men en skuffende juleøl.

En øl for deg som ikke har lyst på juleøl.

Karakter: D

Testens taper: Ringnes LITE jul (4,3%).

Aass juleøl – 4,7%

Lukta er frisk og beskjeden, og minner om vått løv på senhøsten. Den er nesten på topp, men mangler litt fylde. En krydret bitterhet og en klassisk innpakning trekker opp på julefaktoren.

Som juleøl skal være.

Karakter: B

Fredrikstad juleøl – 4,7%

Pen etikett og ukontroversiell smak. Legger seg pent på et sted mellom lys og mørk juleøl. Med sin milde smak er det hverken farris eller sirup. Kan trygt medbringes til kresne øldrikkere.

Det er en chillern juleøl. Plankebyen leverer.

Karakter: B+

Ringnes Juleøl – 4,6%

En skikkelig klassiker, både på utseende og smak. Det tjukke skummet på toppen smører strupen, før et lite hint av forfriskende edelgran gir deg lyst til å synge «Glade jul». Et trygt, men lite spenstig valg.

Generisk, god juleøl som kan drikkes i mengder.

Karakter: B+

Somersby Christmas Cider– 4,5%

Se det for deg: Du tabber deg ut ved gløgg-standen, og heller med et uhell to never rosiner i gløggen. I tillegg topper du den med litt eplecidereddik og Villa Farris. Slik smaker denne. Utrolig nok er det ikke helt gærent!

Hele karakterskalaen dekkes i avstemningen, men vi hedrer ciderdrikkere og gir tommel opp.

Karakter: B-

Arvesølvet Juleakevitt – 40%

Denne lettdrikkelige akevitten kom i en herlig pappeske med et ganske lite woke motiv. Kone-kidnapping og vismenn fra Jesu tid pryder forsida. Spriten slår deg ikke i trynet, men er en glede for umodne akevittdrikkere. Etterlater en beskjeden ettersmak av lakris.

Dette er ciderdrikkernes akevitt, ikke bestefars!

Karakter: B

Testens bælmer: Ringnes Juleøl (4,6%).

Jacobsen Golden Naked Christmas Ale – 7,5%

Om det eksisterer et platonisk ideal for juleøl, så har vi det her. Denne juleølen inviterer på en myk og deilig reise til julestjernen. Høy alkoholprosent er også et pluss, og denne kan lett bli farlig. Plutselig går du en ekstra runde rundt juletreet.

Selv om du kan gi den til far til jul, vil du aller mest drikke denne selv.

Karakter: A(hhh)

Sagene Sterk Jul – 6,5%

Det minimalistiske brunoransje designet skriker ikke akkurat jul. Lukten av banan minner derimot om norske juletradisjoner som import av tropiske og subtropiske frukter. Smaker brent karamell, og ettersmaken er noe udefinert, men gir en god munnfølelse.

Den har mye kropp og smak, men flaska burde i det minste vært rød.

Karakter: B

Kong Vinter E.C. Dahl – 7%

Dette er den norske juleøl-versjonen av «happy holidays». En øl for dem som støtes av snikkristenifiseringen når alle forbruksvarer får juleetiketter. Hverken design eller smak scorer høyt på julefaktoren, som trekker ned på karakteren. Men smaken av mild karamell og pepper var ikke så aller verst.

Design minner om Paradise Hotel-grafikk, men funker kanskje på after-ski.

Karakter: D

Tuborg juleøl – 4,5%

Ølen er lite kontroversiell, men få i redaksjonen ser på dette som en juleøl. Den kan lett drikkes året rundt, og skuffer derfor på julefaktor. Men om du er fan av Tuborg, gjør ølets mørke farge og juledesign at du kommer deg unna med et skrik.

Helt middelmådig, skuffer på julesmaken.

Karakter: C

Nordlands juleøl – 4,5%

Før vi rakk å smake, ble etiketten kraftig kritisert. Den prøver for hardt, og resultatet er et lite apetittvekkende, tacky og nasjonalistisk uttrykk. Smaken var enkel og ærlig, og går lett ned. Men dette er ingen juleøl, som trekker karakteren langt ned.

Ølen passer bedre uåpnet i Tesla-koppholderen enn i julestrømpa.

Karakter: D

Lillebjørn juleøl – 4,6%

Man må ikke la seg forføre av flaskens fine former, som ser mer ut som champagne, for dette var tamt. Den er vakker på utsiden, men ganske tom på innsiden. Men om det er din type, er dette juleølen for deg.

Dette er en «jule»-Farris toppet med alkohol.

Karakter: D

Ringnes juleøl sterk – 6,3%

Denne juleølen kan oppsummeres slik: De fleste ønsker seg en hvit jul, men her får du litt bitter slaps. På en annen side snør det iallfall. Smaken er utrolig lite minneverdig, men ikke dårlig. Plusspoeng for pent design.

Karakter: C

Testens overraskelse: Nissedram akevitt (41,8%).

Tannjul, Sagene bryggeri – 8%

Denne klimakompenserte (hva nå enn det betyr) juleølen leverer særdeles bra. Boksdesignet er søtt og familievennlig, akkurat slik vi liker det. Smaker som mørk kaffe med et hint av lakris, og gir en følelse av ekte juleøl som skjærer rett gjennom ribbefettet. Denne skal koooses med, ikke chugges.

Karakter: A

Grevens julecider – 4,7%

Denne drikkevaren minner ikke om jul, men heller en barnebursdag. Urovekkende lik en Villa Farris. Vi leser av 4,7 prosent alkohol, men lurer på hvor det har gjemt seg. Den er i tillegg alt for søt.

Ikke ha denne hjemme, familiens 14-åring kommer til å stjele den.

Karakter: D+

Hansa julebrygg – 4,7%

Ved første sniff kjenner man en eim av appelsin og nellik, og forventer skikkelige saker. Men smaken er sånn akkurat passe, og har ikke mye personlighet. En tynn, men helt grei suppe.

Det er et trygt valg som treffer midt på juletreet.

Karakter: C

Dahls juleøl – 6%

Væsken flyter lett i koppen, og vi plukker opp små hint av banan og gjær. Vi skulle bare hatt enda mer, for utvannet juleøl er langt fra mål. Litt som når man skal løpe hekk, men velter alle på vei til målstreken.

Stor ambisjon, men skal ha for forsøket.

Karakter: D

CB juleøl – 4,7%

Dette er juleøl for minimalisten som pynter juletreet med bare sølv. Den har lite smak og lukter ingenting. Skiller seg ikke ut, verken i positiv eller negativ forstand.

Dette er juleølen du skulle ønske du var på VGS, uten karakter og mobbefri.

Karakter: C

Hansa juleøl – 4,7%

Dette er juleølets «girl next door», som glir lett ned, men er lite minneverdig. «The girl next door» har blitt til piken med svovelstikkene, og vær så snill og slipp henne inn. Det er høy bælmefaktor, og en svigermors drømmeøl, men lite ellers.

Fuck, not marry. Definitely not kill.

Karakter: B+

Aass uten – 0%

Perfekt for deg som vil ta det piano. Har mye smak, selv uten alkohol, så pluss for dette.

Karakter: C

Sagene rød jul – 4,7%

Enda en generisk, god juleøl. Ikke mye å ta den på her, og den når høyt opp på julefaktoren. Noe manglet for toppkarakter, men vanskelig å peke fingeren på noe bestemt.

Pen og ren til jul.

Karakter: B

Aass lite juleøl – 4,5%

Her ser vi at Norges eldste bryggeri hadde en like dårlig konseptutviklingssession som Ringnes. Man burde ikke lage lite-versjoner av juleøl, dette er ikke tida for slanking. Her snakker vi gran og gras og vann med litt metallsmak. Men det går faktisk ned!

Den smaker billig, og det er den.

Karakter: C

Bryggerimesterens Aass Juleøl – 4,7%

Bryggerimesteren liker ølen sin thicc. Ølen blir beskrevet som det beste og det verste med jula. Høy julefaktor, men litt metallisk ettersmak.

Lever ikke helt opp til tittelen.

Karakter: B-

Aass juleøl – 6,5%

Dette er lett og balansert, toppet med digg rødbrunt skum. Dette er som julestjerna i toppen. Samtidig får du alkoholen som trengs for å takle den rasistiske onkelen som bestemor må invitere.

Testens høyeste julefaktor: Tannjul, Sagene bryggeri (8%).

Flasken gir et eksklusivt preg.

Karakter: A

Aass juleøl – 9%

Dette er den litt mer voksne utgaven av sin lillebror på 6%. Maskerer på mesterlig vis den høye alkoholprosenten. Lite mer trengs å si: 

– Okeyyyy. Skål!

Rund i smaken. Måtte dette bringe død over rasistiske onkler i hjembygda.

Karakter: B+

Munkholm alkoholfritt juleøl – 0%

Smaker cornflakes, ellers helt grei. Men det må kunne være mulig å lage mer spennende alkoholfritt øl enn dette.

Step it up, Munkholm.

Karakter: D

Dahls juleøl – 4,5%

Klassisk, men kjedelig. Har et greit hint av falske julearoma- ter. Lukter også litt banan, hva er greia?

Karakter: C-

Nissedram akevitt – 41,8%

Dette er bestemors favoritt. Du burde ta det rolig med denne, for nissen går på høykant om gjestene er tørste. Umiddelbart utfordrende, og du føler deg ganske steril i ganen i flere minutter etterpå. Akkurat som juleakevitt skal være.

En pen flaske og en god opplevelse (om man kjører innenfor fartsreglene)

Karakter: B+

Harahorn Gin X-mas Edition – 42%

Grimstad-destilleriet serverer oss en parfymert smaksopplevelse med hint av nellik.

En god gin, men lav julefaktor.

Karakter: B

Borg juleøl – 4,7%

«Gleden av å være tørst» er bryggeriets slagord, men her merkes verken glede eller entusiasme. Scorer lavt på lukt og smak, og minner mer om et glass vann som noen har stumpet siggen i.

Denne kan du fint droppe på julaften.

Karakter: E

Hvit jul Sagene Bryggeri – 0%

Dette er testens mest etiske flaske (merk hvit jul), og beste alkoholfrie juleøl! Om du kjører hjem til jul, bør du gå for denne. Men hvorfor må alkoholfritt juleøl smake som cornflakes? Den er mild og passe sur i ettersmaken.

Kjør trygt i jula.

Karakter: B

Powered by Labrador CMS