Håndterlig håndbok

Når livet er kjipt er en enkel tilnærming til vanskelige ting.

Publisert Sist oppdatert

Når livet er kjipt

  • Av: Oda Rygh
  • Forlag: Humanist Forlag

Basert på egen erfaring har Oda Rygh skrevet en håndbok i krisemestring for unge. I innledningen forteller Rygh om bakgrunnen for Når livet er kjipt: Etter mange år med opp- og nedturer, fant ut at hun led av bipolar lidelse 2, og måtte lære seg å leve med det. På i underkant av 150 sider har hun samlet sammen tips som kan gjøre hverdagen lettere i perioder hvor man gjennomgår en livkrise.

Ifølge Rygh er en livskrise «…et kort eller et langvarig plutselig brudd i dagliglivet ditt fordi noe stort har kommet i veien – noe uoverkommelig som tar alt av energi og oppmerksomhet fra deg», eller «helt vanlige hendelser som du ikke har kapasitet til å håndtere akkurat da».

For å belyse hvor forskjellige livskriser kan være, og utarte seg, bruker Rygh to fiktive karakterer: Nina og Stian. Nina går på videregående og utvikler en depresjon. Stian er i starten av tjueårene, jobber og opplever at moren får kreft. Deres historier viser hvordan man settes ut av spill, hvor langt det kan gå, og hvordan man kan få skikk på hverdagen igjen. Som Rygh selv skriver, er både Nina og Stian veldig uheldige, men det er fortsatt lett å kjenne seg igjen.

Rygh mestrer det å forklare vanskelige ting på en veldig enkel måte. Hennes forståelige fremstilling av prokrastinering, «at det kommer som en følge av at du kan styre din egen tid, men ikke har ressurser til å gjøre det», er et godt eksempel. Hun skriver også godt om hvordan man saboterer seg selv. I kapittelet «Depresjon», heter det at siden hjernen ikke er vant til å være trist uten grunn, begynner den å skylde på deg. Siden dette er et symptom det er vanskelig å avsløre, ber hun deg stille hjernen din vanskelige spørsmål. «Hjernen blir raskt avslørt under avhør. Den har ikke belegg for påstandene sine, den bare føler det sånn».Det er en tankevekkende innsikt.

Men det er noen irritasjonsmomenter. Rygh en tendens til å gjenta seg selv. I tillegg gjør den gjennomgående bruken av «allikevel» og vekslingen mellom bruken av a -og e-endelser, det allerede muntlige språket litt vel useriøst og barnslig. Når livet er kjipt er til tross for det en god håndbok i krisemestring.

Powered by Labrador CMS