Disneydøden

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Spring Breakers

# Regi: Harmony Korine

Med: James Franco, Selena Gomez, Ashley Benson, Vanessa Hudgens, Rachel Korine

Hvor: Oslo internasjonale filmfestival, Filmens hus

Varighet: 92 minutter

«Spring break» kan sies å være amerikanernes svar på russefeiring. Bare bytt ut røde bukser med bikinier, nattefrost med sol, og baksetet av en russebil med et håndkle på stranda. Denne fyllefesten er bakteppet for filmen Spring Breakers. Hovedpersonene er fire unge jenter som vil dra på «spring break» og raner en lokal kafé for å få penger til reisa. Etter å ha festa i Florida, blir de satt på glattcelle, men blir kausjonert ut av doplangeren Alien (Franco). Han drar jentene med på mørke eventyr, hvor sex, dop og vold er sentrale ingredienser.

Med filmmusikk av Skrillex og Disney-jentene Selena Gomez og Vanessa Hudgens i to av hovedrollene, spør man seg om ikke James Franco har gjort et merkelig karrierevalg. Men det er derimot Disney-jentene som har valgt annerledes, for denne filmen er på ingen måte lett og lystig. Spring Breakers’ voksne innhold kan fort bli slutten for deres Disney-karrierer.

Filmen ironiserer over den amerikanske drømmen, og unge menneskers pinlige prat om at festinga er den beste tida i livet og hvordan de lærer seg selv å kjenne. Nettopp ordet drøm beskriver denne filmen best. Handlingen er fragmentarisk og hopper fram og tilbake. Det er nesten ingen normal dialog, men heller replikker som gjentas og henger i lufta, litt som i en drøm. Dette grepet er uvant, men fungerer overraskende bra. Franco må trekkes fram som filmens åpenbare høydepunkt. Med en fantastisk skuespillerprestasjon er han nesten ugjenkjennelig i rollen som Alien.

Powered by Labrador CMS