Ordet var ikke fritt

I ukas avis kommer det fram at Islam Net utestenges som studentforening på UiO. «De formidler informasjon som fremmer intoleranse», lyder deler av vurderingen. Selv om det bunner i et regelverk, er det framfor alt et verdibasert standpunkt: Noen holdninger er mindre velkomne enn andre. Ifølge rektor Ottersen handler det om at de «ikke tjener studentenes interesser».

UiO har så langt ført en åpen linje, og flere muslimske studentforeninger har fått et godt fotfeste på campus. De er der ikke bare for å berike og reflektere den mangfoldige studentoffentligheten; de er der fordi de har rett til det. Denne uken satte UiO derimot en grense.

Universitetet er blant samfunnets fremste arena for frie ytringer, åpen debatt og kritisk imøtegåelse. I en slik stolt tradisjon skal taket være høyt: Her skal kontroverser tåles og framfor alt diskuteres. Å stenge døren for det som anses som upopulære meninger kan være risikabelt. Terskelen skal være høy for kun å velge ut de foreningene som er «sunne», på grunnlag av at noen holdninger tjener våre «interesser» mer enn andre.

En skal selvsagt være forsiktig med å vise til ytringsfriheten når det går på bekostning av etnisitet, religion og legning og kan være sterkt krenkende. Men Islam Net har tatt avstand fra krenkelser av homofile, og lite tyder på at organisasjonen står for slike holdninger. Vi må håpe at utestengelsen er basert på noe mer enn antakelser. Det handler trolig mer om kjønnssegregeringen Islam Net fremmer. Det går ikke godt i lag med vestlig forståelse av likestilling. Men når UiO sier at separasjon direkte fremmer diskriminering inntar de et høyst diskutabelt standpunkt. En må spørre hvilke vurderinger som ligger bak vedtaket. Handlet det om å beskytte minoriteter og kvinner, eller handlet det om å hindre visse meninger og tradisjoner i å komme til?

Hva skjer dersom de standpunktene og verdiene man er uenig i, ikke imøtegås og i stedet får vokse og gro i stillhet bortenfor offentlighetens lys? Det uimotsagte og isolerte har for vane å vokse, særlig hvis det favner en allerede presset gruppe som føler seg utelukket og feil framstilt. Islam Net er langt fra alene om å mene at hatet mot muslimer har bredt seg, særlig etter 22. juli. Hvor skal intoleranse og konflikter forebygges, hvis ikke i utdanningen?

Powered by Labrador CMS