BLE ADVART: – Det oppleves som overformynderi når instituttledelsen fjerner en debatt fordi den ikke er faglig relevant eller konstruktiv nok, sier student Anne–Liv Gamlem.

Chat fjernet fra Classfronter

Reagerer på sensurert debatt

Lærere på religionshistorie har fjernet uønskede fagdebatter fra nettbaserte diskusjonsrom. – Svært uheldig, mener dr. juris. Kyrre Eggen, som er ekspert på medierett og ytringsfrihet.

Publisert Sist oppdatert

Forrige uke skrev Universitas om jødehets i et Classfronter-diskusjonsrom for studenter på kurset «Islam», der ordbruk som «helvetes jøde» lå ute på kursets interne chatterom. To uker tidligere hadde Institutt for kulturstudier (IKS) imidlertid grepet inn og fjernet en fagdiskusjon med tittel «Hvorfor skal det bare være lenker med islamsk propaganda her?» med begrunnelsen at debatten var usaklig. Debatten var startet av studenten Anne-Liv Gamlem, som IKS-ledelsen vet er aktiv i organisasjonen «Forum mot islamisering».

– Det er svært uheldig at Universitetet driver med sensur av en slik debatt. Et universitet burde initiere at synspunkter løftes og debatter føres, og ikke gjøre seg til smaksdommer over den enkelte debatt. Hvorvidt den er usaklig spiller ingen rolle, så lenge ytringene ikke er ulovlige, mener Eggen.

Ble advart

IKS reagerte da Anne-Liv Gamlem gjentatte ganger la ut lenker til «Forum mot islamisering» og andre islamkritiske nettsteder. Da Gamlem skrev et debattinnlegg om at jødehetsen i chat-innleggene kunne være straffbar, ble hun bedt om å fjerne sitt eget innlegg eller møte til samtale med instituttledelsen.

– Jeg ble advart om at jeg kunne miste IT-rettighetene ved Universitetet. Men det er ingen sjikane av muslimer i mine debattinnlegg, og jeg står ikke nødvendigvis inne for alt som står i lenkene jeg har lagt ut, hevder Gamlem.

Lenkene hadde Gamlem lagt ut under siden «studentenes lenker» i Classfronter.

– Det burde være opp til en ansvarlig ved instituttet å vurdere om lenkene vi vil legge ut er akseptable. Så slipper man som student å føle seg kriminalisert og uthengt hvis man har vært for ukritisk, mener Gamlem.

Ikke rasistisk, men uinteressant

– Denne islamkritiske personen har kommet med gjentatte utspill, og flere ganger lagt ut lenker til nettsteder som læreren vurderte som uønsket og ba henne slette. Debatten i etterkant ble usaklig og derfor fjernet, sier instituttbestyrer ved IKS Anne Eriksen.

Eriksen vil ikke karakterisere debattinnleggene som rasistiske, men mener de må sees i sammenheng med lenkene som ble lagt ut.

– Men var det ikke snakk om en faglig debatt?

– I så fall av en type som ikke er ønskelig. Diskusjonsrommet er del av et kurs med et bestemt opplegg, og debatten skal være interessant og relevant. Av og til må lærerne kunne avslutte en debatt når den ikke er interessant, sier Eriksen.

Student Muhammad Mohsan Basit deltok med mange innlegg i nettdiskusjonen som ble slettet, og avkrefter at den hadde en usaklig tone.

– Diskusjonen var hovedsakelig faglig, men jeg kan godt skjønne at de ble fjernet siden de ikke var direkte eksamensrelevant. Jeg regner med at instituttet måtte velge konkrete retningslinjer for å unngå problemer, sier Basit.

Klarere premisser

Gunnar Skirbekk er professor i vitenskapsfilosofi ved Universitetet i Bergen og medlem av Ytringsfrihetkommisjonen. Han er skeptisk til de uklare premissene for debatt på Classfronter.

– Ønsker man en fri debatt, eller ønsker man skrivetrening i et pedagogisk styrt opplæringssystem? Hvis man kaller det debatt, må man åpne for innlegg. Dersom man derimot har en uklar dobbeltagenda, i form av en «pedagogisk debatt», er det fare for at man legger ideologiske føringer på debatten, og for at man ikke skiller mellom det saklige og det ideologiske, sier Skirbekk.

Eriksen mener IKS ønsker åpen debatt på Classfronter, men likevel bør sette grenser for hva som kan tolereres i et undervisningsrom.

– Har dere gode nok etiske og juridiske retningslinjer for slike vurderinger?

– Vi har ennå lite erfaringer med nettundervisning. Men det er ikke veldig vanskelig å se hvor disse grensene går, og som regel oppstår det ikke problemer, sier Eriksen.

I desember vil IKS gjøre en evaluering av nettundervisningen dette semesteret.

Chat-funksjonen ble mandag helt fjernet fra menyen i Classfronter på Islam-kurset. Loggen med de jødefiendtlige uttalelsene er ikke blitt fjernet før dette. Andre kurs ved IKS har fremdeles chat som logges.

– Chaten var ment som et ekstratilbud til studentene, et verktøy på siden av selve undervisningen. Meningen er at likevel at studentene kunne bruke dette til noe faglig siden den inngår i undervisningsrommet, sier førstekonsulent og IT-ansvarlig ved IKS Stig Mikalsen.

Powered by Labrador CMS