LEDER: Slipp oss inn!

Slipp de unge inn på byen. I beste fall får de erfaring og noen særdeles gode råd. I verste fall blir de kastet ut. Som alle andre.

Publisert Sist oppdatert

I 2021 intervjuet Universitas jusstudenten Øystein Kvalø om en dom i Diskrimineringsnemnda. Den slo fast at kunstig høye aldersgrenser på utesteder er ulovlig forskjellsbehandling. Da han var 22 år ble han bedt om å drikke opp og forlate utestedet Torggata Botaniske fordi han ikke var gammel nok. Utestedet hadde 23-årsgrense.

Nylig ble det derimot kjent at Oslo tingrett er uenige med Diskrimineringsnemnda. Dommen deres fastslår at aldersgrenser på utesteder ikke er ulovlig aldersdiskriminering. Det har resultert i at deler av Oslos utelivsbransje nå ønsker å heve aldersgrensene, ifølge informasjon NRK har innhentet.

To år senere går Kvalø nå på sitt siste år på rettsvitenskap ved UiO, og uttaler seg nok en gang i Universitas. Han sier at avgjørelsen Oslo tingrett har besluttet ikke er oppsiktsvekkende. Likevel mener han at det ville vært betydningsfullt å ta saken videre til lagmannsretten. Kvalø er tydelig på at aldersdiskriminering kan få store konsekvenser. 

Utelivet er en helt sentral del av studenttilværelsen. Øker man aldersgrensen vil det føre til at en betydelig del av befolkningen blir ekskludert fra de sene nattetimene Oslo har å by på. Unge menneskers muligheter til sosialisering og deltakelse i populære, kulturelle aktiviteter begrenses. Buhu? Kanskje. Men enkelte av argumentene til de som mener høye aldersgrenser er veien å gå, holder ikke mål. 

Utestedet Festiviteten på Hamar ble klaget inn til Diskrimineringsnemnda av flere personer under 23 år. Da svarte de med å gjennomføre en såkalt «testlørdag» med 20-årsgrense. Resultatet? Omsetningen stupte og stamkundene dro fra plassen. Ikke nok med det. Det ble også observert et mer fiendtlig miljø og uvøren opptreden blant gjestene. Skal forbud mot enkelte aldersgrupper baseres på observasjoner i løpet av én kveld? Da er det i så fall noen klåfingrede Aperol Spritz-entusiaster i 50-årsalderen som ligger syltynt an. 

Kvalø trekker frem prisdifferensiering på forsikring i intervjuet med Universitas. Det er en interessant tråd å ta videre. Bilforsikring er nemlig dyrere for personer under 24 år. Denne aldersgruppen har mindre erfaring, og derfor høyere risiko for å havne i ulykker. Dette baseres på forskning og statistikk. Aldersgrenser på utesteder bør være intet unntak. At unge lager et lurveleven og ikke klarer å oppføre seg hver gang de drar på byen, fremstår i beste fall som en lat generalisering, heller enn kunnskapsbasert politikk. Og om det mot formodning skulle stemme, kan det umulig være hensiktsmessig å samle alle bråkmakerne på de få utestedene som velger å holde dørene åpne.

20-åringer kan kjøpe sprit på Vinmonopolet. De kan kjøre bil. De kan kjøpe bolig. De kan få barn. De kan stemme på valgdagen. La dem nå få vrikke på hoftene sammen med gjengen som ikke gjør annet enn å oppføre seg. I beste fall får de erfaring og noen særdeles gode råd. I verste fall blir de kastet ut. Som alle andre. 

Powered by Labrador CMS