Universitas i Sør-Korea:

1 av 3 unge kvinner tar kosmetiske inngrep

Sørkoreansk skjønnhet er blitt en enorm eksportsuksess. Bak fasadene hviler imidlertid et tyngende skjønnhetsideal.

Publisert Sist oppdatert

– Alle unge koreanere vil bli penere, sier Hye Mi Kim (25). Hun jobber fulltid som plussize-modell i den sørkoreanske hovedstaden. Vi møter henne i en roligere bydel et stykke utenfor den glamorøse bykjernen, på besøk hos motestudioet «I’m Studio», hvor 25-åringen er hyret inn for en undertøys-shoot

Hye Mi Kim er en av mange modeller i skjønnhetsindustrien i Seoul. De er godt synlige: Skjønnhetsreklamer lokker forbipasserende inn til store øyebrynssalonger, neglestudioer, og skjønnhetsklinikker hvor du kan la snegler kravle over ansiktet for å få silkemyk hud.

Skjønnhet i Sør-Korea

  • Sørkoreanere er med god margin verdensmestere i bruk av plastisk kirurgi. Hele 28 prosent av kvinner mellom 19 og 39 har tatt ett eller flere kosmetiske inngrep.
  • Samtidig bruker sørkoreanere mer penger per person på skjønnhetsprodukter, hudpleie og kosmetikk enn noen annen nasjonalitet.
  • «Gangnam-miin» er et uttrykk som beskriver et sørkoreansk idealutseende. Det blir beskrevet en som er slank, med smal kjeve, perlehvit hud, og store øyne.
  • I senere tid brukes uttrykket også nedsettende om kvinner som har et kunstig utseende og mistenkes å ha tatt for mange plastiske operasjoner.
  • Det trange skjønnhetsidealet har møtt motstand gjennom emneknaggen «Escape the corset», som siden 2018 har vokst blant kvinner på sosiale medier.

Den koreanske skjønnhetsindustrien har de siste tiårene vokst seg til å bli blant verdens største og mest innflytelsesrike. Samtidig som at klubbene i utelivsområdet Hongdae fylles opp på kvelden, gyves det løs på nattåpne hudpleie- og sminkebutikker, selfiebooths, og fargekonsulenter som kuraterer antrekk. I dag er landet storeksportør av kosmetikk og hudpleie, og ikke minst: plastisk kirurgi.

– Plastisk kirurgi er kjempevanlig, forteller Hye Mi Kim. 

Nesten samtlige av venninnene hennes har lagt seg under kniven. Sørkoreanerne er verdensmestre: Hele 28 prosent av sørkoreanske kvinner mellom 19 og 39 har tatt ett eller flere kosmetiske inngrep. Det vanligste, forteller Hye Mi Kim, er øyelokk, nese og pupper. En ny teknikk som kom i fjor, kan operere leppene slik at de viser et kontinuerlig, lite smil, og gir et konstant vennlig utseende, sierhun.

Bak de glitrende sørkoreanske fasadene hviler trange skjønnhetsnormer. Hye Mi Kim håper på sin side hun kan være et forbilde for et mer åpent sørkoreansk skjønnhetsideal.

UTENFOR NORMEN: Hva slags størrelseskategori Hye Mi Kim (25) går inn under som modell, er ikke så viktig for henne. Hun påpeker likevel at Koreas skjønnhetsidealer kategoriserer henne som plus-size.

Trangt kroppsideal

Til å begynne med hilser Hye Mi Kim litt sjenert ut av garderoben, klar for bildetaking. Et utvalg undertøy i beige, grått og svart henger på et stativ i et nakent lokale, hvor lerret og lysparasoller står klare for knips. Med seg har hun en stylist og en fotograf.

– Jeg trodde først de hadde tatt feil da de kontaktet meg for å bli modell.

Hye Mi Kim forteller at hun var skeptisk og trodde det var svindel. Hun hadde aldri hatt noe med modellyrket å gjøre. Etter å ha blitt kontaktet flere ganger skjønte hun at det var alvor. I dag er hun plussize- modell på fulltid.

Enkelte liker ikke at jeg kategoriseres som plus-size

Hye Mi Kim (25), plus-size-modell

Da Hye Mi Kim ble kontaktet av et modellbyrå for tre år siden, hadde hun aldri forestilt seg å posere foran flomlys og kameracrew. Hun forteller det var få plus-sizemodeller å se.

– De kaller meg det, men enkelte liker ikke at jeg kategoriseres som plus-size, sier hun.

Hva slags størrelseskategori 25-åringen går inn under, er ikke så viktig ifølge henne selv. Hun påpeker likevel at Sør-Koreas skjønnhetsidealer plasserer henne utenfor normen.

– Det er en kultur for å tenke at det er det tynne som er riktig. At tynn er pent og tjukk er stygt.

Foran kamera forsvinner sjenansen som dugg foran en lyskaster. Til kameraets klikk skifter Hye Mi Kim bestemt mellom ulike positurer; hiver benet opp, balanserer på én fot. Det er tydelig at hun har gjort det før – og at hun er komfortabel i sin egen kropp.

IKKE OPERERT: Hye Mi Kim (22) ønsker ikke å legge seg under kniven for skjønnheten. Hun forteller at hun også prøver å overbevise lillesøsteren sin om å la være.

Speil, speil på veggen der…

I vennegjengen snakkes det ofte om plastisk kirurgi, dietter og hvem som er penest, forteller Hye Mi Kim. Det er ikke uvanlig å jobbe deltid for å spare penger til skjønnhetsoperasjoner. Er kvinnene unge nok, ender det ofte med at foreldrene betaler.

Selv har ikke 25-åringen tatt noen kosmetiske inngrep. Det har imidlertid de fleste av venninnene. Nå vurderer lillesøsteren hennes det samme, og vil gjerne ha med Hye Mi Kim til legen.

– Hva sier du til det da?

– Jeg sier jo nei. Hun liker ikke nesen sin, og jeg skjønner ikke hvorfor.

Hye Mi Kim tror det kan ha noe med skjønnhetspresset å gjøre. At man fra en ung alder ser opp til skuespillere og popstjerner med perfekt kropp, hud, og utseende. Et ideale med tynn midje og smalt ansikt.

– Jeg ble fortalt at jeg hadde sett penere ut om jeg slanket meg, forteller hun.

– Jeg ble perpleks. Jeg tenkte jaha, virkelig? Men det viste seg at hun selv var på diett, så det var nok derfor.

At Hye Mi Kim som modell plasseres utenfor normen, bryr hun seg imidlertid ikke om. Hun mener også at ting har endret seg. Tjuefemåringen forteller blant annet at det er dukket opp flere plus-size-modeller, og at flere og flere selskaper viser frem andre kroppsfasonger enn de tynneste.

– Jeg er glad for at skjønnhetsbildet er blitt litt mer åpent, sier hun.

Ting går imidlertid sakte. Fremdeles er Sør-Korea landet i verden hvor flest tar kosmetiske inngrep justert etter folketall. 85 prosent av pasientene er kvinner. Samtidig bruker sørkoreanerne mer penger per person på skjønnhetsprodukter, hudpleie og kosmetikk enn noen annen nasjonalitet.

FORNØYD: Jenny jobber som assistent hos Opera Plastic Surgery, og har selv lagt seg under kniven. Hun har operert øyelokkene og det siste prosjektet har vært nesen.

Veien til lykke

Den sørkoreanske hovedstaden har alene over 500 plastikkirurgiske klinikker. Det velstående sentrumsområdet Gangnam huser over 400 av dem. Fra skyskraperne smiler enorme ansikt fra LED-skjermer med undertekst: Happiness through beauty.

I tolvte etasje i et stort glassbygg tar assistenten for sjefskirurgen på klinikken, Jenny, Universitas imot hos Opera Plastic Surgery. Hun forteller at foruten unge koreanere, flyr folk fra hele verden til Seoul for å opereres i Gangnam.

– Har du selv tatt noen kosmetiske inngrep?

– Jeg har operert øyelokkene. Så har jeg tatt nesa nå nylig. Man kan nesten ikke se det, det ser veldig naturlig ut, smiler hun.

I lobbyen sitter et titalls spente pasienter, tilsynelatende flere tenåringer og flere tidlig i 20-årene.

– Vi er nok langt mer opptatt av ytre utseende enn i vesten, forteller sjefskirurg Kim Seok-Han.

På kontoret hans henger to store flatskjermer, hvor to fire-ganger-fire overvåkningsskjermer viser narkøse pasienter på operasjonsbordene. På enkelte skjermer skulptureres neser og kinn, mens silikonimplantater dyttes inn i bryster på andre.

Nå for tiden viser folk seg frem på sosiale medier så alle kan se. De elsker å skryte

Dr. Kim Seuk-Han, sjefskirurg hos Opera Plastic Surgery

– I Sør-Korea tenker man det ytre forteller hvorvidt man klarer å ta vare på seg selv eller ikke. Diskriminering basert på utseende, «lookism», er dessverre veldig utbredt.

Han forteller at Sør-Korea har et trangt skjønnhetsideal som kan være vanskelig å nå opp til. Utseende kan påvirke både sosiale muligheter og jobbprospekter i Sør Korea, mener han. Han tror samtidig det er blitt verre etter internettets fremvekst.

– Nå for tiden viser folk seg frem på sosiale medier så alle kan se. De elsker å skryte. Du ser hvordan de ser ut. Høye og tynne, og hvite i huden.

Ved siden av Dr. Kim skjærer kirurgene løs. Blod siver ut av neserygger og torsoer, og surkles opp av store slanger. I bakgrunnen lyder dempet pianomusikk.

– Det er Mozart. Sonate nr. 14, opplyser han.

– Det er et uttrykk som lyder at «en plastisk kirurg er som en psykiater med et skalpell». Man kan kanskje tenke at folk som tar plastisk kirurgi har trivielle problemer. Men for dem det gjelder, er det høyst reelt.

SUPERMENNESKER: Dr. Kim Seok-Han mener det beste med å være plastisk kirurg er å lage supermennesker.

– Er det dette som er det beste med å jobbe som plastisk kirurg?

– Det beste med å være plastisk kirurg er å kunne gjøre vanlige mennesker til supermennesker, smiler han.

– Kan du utdype?

– Plastisk kirurgi kan gjenopprette folks selvtillit og hjelpe dem til å leve lykkeligere og mer selvsikre liv.

Han kaster et raskt blikk på klokka.

– Vi er svært travle i dag, forteller han før han ser seg nødt til å dra. Pasientene kan ikke vente.

– Må ta vare på meg selv 

Hos Mina Plastic Surgery like ved siden av, mener kirurg Dr. Jeongho Cha at skjønnhetsidealene skyldes at Sør-Korea er et relativt homogent samfunn.

– Det tror jeg gjør skjønnhetspreferansene likere, også. Hvis du drar til USA, for eksempel, ser jo alle forskjellige ut. Det er ikke sånn at en afroamerikansk mann går rundt på Manhattan og ønsker å se ut som Tom Cruise.

Cha understreker samtidig at en del av operasjonene gjøres av funksjonelle årsaker. Det gjelder blant annet øyeoperasjoner, som gjerne gjøres for å fikse tunge øyelokk, opplyser han. Øynene er den vanligste operasjonen, etterfulgt av neseoperasjoner og brystforstørrelse.

Blant pasientene i klinikkens venterom kommer vi i snakk med 64-årige Mina Lais, som er tilbake for operasjonssjekk. For to uker siden fløy hun inn fra Indonesia for å få kosmetisk kirurgi i Gangnam.

LANGVEISFRA: – Jeg fortjener å se pen og glad ut, selv om jeg er gammel, smiler Mina Lais (64). Hun har kommet hele veien fra Indonesia for å bli operert i det plastikkirurgiske mekkaet Gangnam.

– Jeg tok ansiktsløft, nakkeløft, og fjernet poser under øynene. Det tok bare tre timer. Veldig raskt!

Lais forteller at de sørkoreanske skjønnhetstrendene også i Indonesia er blitt mer og mer populære.

– Jeg fortjener å se pen og glad ut, selv om jeg er gammel. Jeg elsker meg selv, sier hun om resultatet.

Et romsligere ideal

Tilbake på «I’m Studio» håper Hye Mi Kim at de koreanske skjønnhetsidealene over tid kan bli mer romslige.

– Jeg ville blitt veldig glad om folk endret meningene sine på grunn av meg.

Hun forteller at det fortsatt er et problem i dag, at det tynne er det som regnes som pent, og at hun selv må gå på noen få utvalgte butikker for å finne bukser som passer henne.

Likevel er hun opptatt av å understreke at hun jobber som modell først og fremst fordi det er et yrke hun trives i. Det er for vanskelig å endre ting på egen hånd, men hun håper hun kan være et positivt forbilde.

Den plastikkirurgiske bransjen er fremdeles i vekst. Hye Mi Kim forteller om lokkende tilbud: Det er for eksempel blitt praksis å få operasjoner gratis i bytte mot føretter-bilder tatt av modellbyrå, som gjør det billigere for modeller å få plastisk operasjon.

– Klinikkene støtter operasjon istedenfor modellkostnadene det krever å ta før-etter-bilder.

Selv om 25-åringen står i mot og får mange positive tilbakemeldinger av unge på internett, beskriver hun at Sør-Korea fremdeles plages av et sterkt skjønnhetspress:

– Det finnes en ønsket størrelse og et ønsket utseende som er svært begrenset.

Powered by Labrador CMS