Ola Borten Moe under et studentpolitisk toppmøte tidligere i høst.

Ola Borten Moe har dårlig smak i design(utdanning)

«Kuttet er lite gjennomtenkt og kommer til å hardt ramme konkurransedyktigheten og innovasjonen i norsk næringsliv og offentlig sektor», skriver designstudentene ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO).

Publisert Sist oppdatert

Opprop ved AHO

Oppropet er skrevet under av 30 AHO-studenter:

  • Hobbe Strömberg, Maija Hauger, Per Roppestad Christensen, Anna Kristine Aarø Halvorsen, Ingvild Telnes, Eira Bjerkeng Scherjon, Lene Larsen, Anine Lystad, Tuva Taasen Petersen, Bjørn William Penk, Jens Benjamin Romm, Magnus Winther, Ingvild Dekeyser, Håkon Skorge, Hans Jacob Wernersen, Frida Schultz Alsos, Thea Ve, Frida Tørring, Nora Engan Haugen, Marta Bartczak, Vegard Szilvay, Silje Larsen, Victor Rølvaag, Adelisa Llani, Emilie B. Eilertsen, Jenny Bjørgum, Eirik Fidjeland, Ishita Chawla, Tiril Andrea Bennett, Maria Svensen

Regjeringen foreslår i sitt statsbudsjett å halvere antall studieplasser på den femårige designutdanningen til Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO). Da går man fra 60 til 30 plasser hvert kull. Kuttet er lite gjennomtenkt og kommer til å hardt ramme konkurransedyktigheten og innovasjonen i norsk næringsliv og offentlig sektor.

I 2020 fikk flere universiteter og høyskoler til sammen 4000 midlertidige studieplasser til utdanninger med høy etterspørsel i næringslivet. Regjeringen foreslår å kutte i disse midlene for å gjøre slutt på ordningen ett år før planlagt tidspunkt. Nå mister vi flere studenter innen sykepleie, pedagogikk, teknologi, naturvitenskap, IKT og design.

Design handler ikke bare om skandinaviske møbler med enkle linjer og såpevasket eik. Godt design bygger på demokratiske verdier. Designeren skal lage løsninger for folk. Det er dette menneskesentrerte synet som definerer designutdanningen på AHO.

Designeren jobber i krysningen mellom teknologi og estetikk, og prøver å finne menneskelige svar på store utfordringer som klimakrisen og sosiale forskjeller. Verden trenger ingeniører til å finne opp ny teknologi, og systemutviklere til å skrive linjer med kode, i tillegg til designere for å formgi innovasjonen og gjøre den til virkelighet.

De fleste designstudentene på AHO kommer i relevant jobb allerede før, eller like etter de har levert sin diplomoppgave. Etterspørselen etter designkompetanse er allerede mye større enn hva den norske universitet- og høgskolesektoren greier å dekke, og vil bare vokse mer.

Si din mening

Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

  • Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom. Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller.

  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende.

  • Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

  • Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

I forskning- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moes egne regjeringserklæring, står det at de ønsker å; trappe opp tallet på nye studieplasser, med opptrappingsplaner for områder med særlig stort kompetansebehov, som læreryrket, sykepleiere, realfag, IKT og medisin. Dette er paradoksalt nok alle linjene Borten Moe nå foreslår å kutte i – ikke trappe opp.

I følge Hurdalsplattformen burde det ikke være noe nytt for statsråden at teknologi og IKT er viktig. Da er det en selvfølge at designfaget må satses på. Hadde han lyttet til sektorene han nå bryter løftene sine til, ville han skjønt hvor avgjørende og etterspurt designere er.

De 30 studieplassene som er foreslått å fjerne er sårt trengte ressurser i samfunnet, som vi ikke har råd til å miste. Kuttet er drastisk og får forretningsmannen Borten Moe til å fremstå med lite næringsvett.

Vi vet ikke om statsråden for høyere utdanning har et godt øye for design, men det ser ut som han mangler et godt øre til næringslivet, offentlig sektor og hvilken kompetanse de har behov for. Ola Borten Moe har rett og slett dårlig smak i designutdanning.

Powered by Labrador CMS