«Hvem er vi hvis vi ikke kan skrive?»

Jeg er stipendiat, og skal levere avhandlingen min om et par måneder. Alle artikler er levert. Nå gjenstår bare introduksjonen. Ti-femten sider for å knytte artiklene sammen og introdusere de sentrale konseptene i faget. Det burde være enkelt.

Publisert

La oss være ærlige, sammenlignet med å skrive vitenskapelige artikler er denne jobben drepende kjedelig. Jeg har klaget mye til venner og familie den siste tiden, og prokrastinert masse (ikke minst med å skrive dette innlegget). 

Som svar på min klaging har flere foreslått at jeg skal bruke kunstig intelligens på et eller annet vis. Det kan være til å sette opp en disposisjon, lage et sammendrag av artiklene mine og så videre. Så - hvorfor gjør jeg ikke bare det?

En grunn er kanskje min egen stolthet (dette kan jeg jo, for pokker!), men den viktigste grunnen er at ved å sette ut dette arbeidet til andre, så berøver jeg meg selv for muligheten til å bli bedre.

Den viktigste jobben du gjør som student er å lære læring

Ved å skrive og rydde opp i teksten, så rydder jeg også opp i mitt eget hode. Som student, ute i industrien, og siden gjennom doktorgradsløpet, har det beste verktøyet alltid vært å skrive om det jeg har lest. Slik tar jeg opp kunnskapen, bearbeider den og trekker sammenhenger.

Det gjentas kanskje til det kjedsommelige, men du blir ikke ferdig utlært på universitetet. Når du kommer ut i arbeidslivet står nye og uventede oppgaver for døren, og de ligner ikke på fagene du tok. Ditt viktigste verktøy er evnen til å lære og evnen til å forstå.

Vi mennesker bygger vår verden gjennom språk. Det jeg ikke har et språk for kan jeg ikke forstå fullt ut. Språket mitt utvikler jeg ved å snakke med andre, ved å lese, og først og fremst ved å skrive.

For en student som kanskje har fire forskjellige fag i semesteret, med oppgaver og eksamen, så skjønner jeg veldig godt at det kan virke fristende å bruke kunstig intelligens der det går an. Sett fra lesesalen eller bøyd over jobbsøknaden, kan karakterene virke som det eneste viktige. Men den viktigste jobben du gjør som student er å lære læring. Det kan ikke ChatGPT fikse for deg.

Powered by Labrador CMS