Skolepenger vil ta knekken på gratisprinsippet

«Skal vi kunne si og påberope oss at vi er og skal ha et internasjonalt studentmiljø og forskningsmiljø, så trenger vi også internasjonale studenter», skriver Kafia Mohamud.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

I Norge har vi gratisprinsippet for lik rett til utdanning – vil du studere i Norge, har du like muligheter uansett hvor du kommer fra. Når regjeringen nå vil innføre skolepenger for internasjonale studenter, betyr dette at alle utenfor EU/EØS og Sveits må begynne å betale for å studere i Norge.

Det er ikke bare et brudd med Hurdalsplattformen. Som et parti for vanlige folk, arbeideren og den jevne student, kan ikke Arbeiderpartiet være med på et slikt forslag. Et forslag som dette vil ikke bare gjøre det vanskeligere for utenlandske studenter å studere i Norge, og ta knekken på gratisprinsippet men samtidig gjøre at vi risikerer å miste flere hundre internasjonale studenter i året, da flere ikke lenger vil ha råd eller kapasitet til å studere her til lands.

Dette vil bryte ut i større negative konsekvenser, blant annet å miste vårt internasjonale studentpreg og skape utfordringer for studenter som ønsker å studere i Norge.

Studenter i Norge i dag er også de studentene som jobber mest ved siden av studiene i hele Skandinavia. Likeså har vi i dag en studentboligkrise, samtidig som prisene i samfunnet øker uten at studielånet øker i samme grad.

Når du så reiser fra eget land for å studere i Norge, har brukt mye penger på pensum og studentbolig, har utfordringer med språk, ikke har noe annet valg enn å jobbe ved siden av studiene og bor i en liten studentbolig, så skal du i tillegg pålegges ekstragebyr?

Dette er ikke solidarisk, og vi i arbeiderpartiet sitt studentlag mener at skolepenger derfor er helt feil prioritering fra regjeringen. Slik kan ikke Arbeiderpartiet være med på.

Gratis utdanning har likeså vært et konkurransefortrinn for norske universiteter og høyskoler. Flere norske universiteter og høyskoler har i alle år kunnet veive med et internasjonalt preg. Mens det å studere i andre land er kostbart, har Norge kunnet veive med gratis utdanning til alle. Samtidig har gratis utdanning her til lands gjort at vi har kunnet tiltrekke oss talentfulle studenter. Studenter som nå kan komme til å velge andre land å studere i.

Ved å innlemme skolepenger for internasjonale studenter, vil dette bli både vanskelig og utfordrende, og det vil bli utfordrende å opprettholde enkelte utdanninger som strekker seg mot nettopp internasjonale studenter.

Vi i Arbeiderpartiet sitt studentlag skulle gjerne sett et solid kunnskapsgrunnlag før innføring av skolepenger, blant annet i forhold til hvor mange studenter vi kan komme til å miste.

Vi skal vi ikke se lengre enn til vårt naboland Sverige, som i 2011 innførte skolepenger for utenlandske studenter. Ved å gjøre dette, mistet de nærmere 80% av sine internasjonale studenter fra utenfor EU/ EØS og Sveits. Danmark mistet 55% i 2006-2007 og Finland 36% i 2017. At vi ikke lærer fra våre naboland og ser at dette også er en stor risiko her i Norge synes vi i arbeiderpartiet sitt studentlag, er skremmende.

Vi mener at regjeringen ikke har råd til å ta denne regningen. Skal vi kunne si og påberope oss at vi er og skal ha et internasjonalt studentmiljø og forskningsmiljø, så trenger vi også internasjonale studenter. Skal vi kunne ha et samfunn med plass til alle, så trenger vi internasjonale studenter.

Powered by Labrador CMS