Boikott ingen løsning

Publisert

Palestinakomiteen ved Tina Tang Engvik har 5. november en kronikk i Universitas som oppfordrer studenter og akademikere til akademisk boikott av Israel. Palestinakomiteen som ivrer for å stanse all økonomisk og akademisk samarbeid med Israel bør stille seg en del spørsmål: «Hvorfor skal Norge gå i bresjen med akademisk boikott når Israel knytter stadig flere forbindelser med den arabiske verden!» Boikottaksjonistene ser helt bort i fra følgende faktum: Helt siden Vestbredden kom under israelsk kontroll etter forsvarskrigen i 1967, har Israel vært villig til å gi tilbake erobrede landområder mot en ekte fred og sikre grenser. Palestinakomiteen hevder videre at Israel «bryter menneskerettighetene, Genèvekonvensjonen og FN-resolusjoner.»

«Jeg kan trygt slå fast at Israels rulleblad når det gjelder menneskerettigheter er blant de beste i verden, spesielt blant nasjoner som har stått overfor sammenlignbare trusler», skriver Harvard-professoren Alan Dershowitz i boken The Case for Israel fra 2005. Dershowitz går imot akademisk boikott av Israel og gir argumenter som avdekker feilene i alle forslag som vil ha Israel på en akademisk boikottliste: «Israel har det eneste uavhengige rettsvesenet i hele Midtøsten, landet er det eneste sanne demokratiet i området, og det eneste land som har nærmest ubegrenset ytringsfrihet.» Rettighetene til kvinner, homofile og andre er langt mer anerkjent og innført i Israel enn noe annet sted i den arabiske verden.

Med Israel for fred (Miff) er en partipolitisk uavhengig organisasjon som ønsker å skape en dypere og større sympati for Israel og det jødiske folket, og støtter en løsning av flyktningproblemet som ikke innebærer en trussel mot Israels eksistens. Gjennom forhandlinger skal det være mulig å gjennomføre en tostatsløsning, som veikartet for fred skisserer. En boikott skaper bare nye problemer og større mistillit til Norge blant israelere. Jeg appellerer derfor om å ikke støtte slike boikottaksjoner. Så lenge Palestinske barn indoktrineres med hatpropaganda vil en fredsavtale og en løsning på flyktningproblemet være utenfor rekkevidde. Håpet må være å få til en avtale før 2008 som Bush har skissert, der også Israel må bidra til prosessen.

Powered by Labrador CMS