Israelsk forsker vil boikotte Israel

Publisert Sist oppdatert

I 2004 førte situasjonen til at palestinske organisasjoner oppfordret til internasjonal akademisk og kulturell boikott av staten Israel. Dette har blitt fulgt opp over hele verden, ikke minst blant studenter og intellektuelle i Sør-Afrika. I Norge har et opprop fra oktober 2010 (se www.akulbi.no) nå fått over 1100 underskrivere.

Ilan Pappe er en kjent, opposisjonell israelsk historiker, tidligere professor ved Universitetet i Haifa. Han har blant annet skrevet skrevet boka «The ethnic cleansing of Palestine», om hva som skjedde i 1948. Etter mye motarbeiding og trakassering i Israel har han flyttet til Storbritannia, og er professor ved Universitetet i Exeter. Han er en av de modige forskerne med israelsk bakgrunn som støtter oppfordringen til boikott.

«Hva da når den akademiske friheten slår sprekker i Israel selv? »

Universitetet i Oslo har en gang før sagt nei til akademisk boikott av Israel med begrunnelsen at åpenhet er det beste middel for å fremme økt forståelse. Hva da når den akademiske friheten slår sprekker i Israel selv? Den akademiske og kulturelle boikotten av Sør-Afrika bidro til å skape opinion for endring både internasjonalt og i Sør-Afrika. Hvorfor skulle det ikke virke overfor Israel?

Vi har invitert Ilan Pappe til Blindern mandag 6. februar (kl. 12, auditorium 1, Sophus Bugge). Da vil han diskutere akademisk og kulturell boikott av Israel, sammen med bl.a. Øystein Gudim, som var sentral i det norske boikottarbeidet overfor Sør-Afrika. Møtet blir arrangert av Venstrealliansen, Palestinakomiteen på Blindern og Samordningskomiteen for akademisk og kulturell boikott av staten Israel (AKULBI).

Benytt sjansen til å høre Ilan Pappe, og delta i en spennende og vesentlig debatt!

Powered by Labrador CMS