«Kast ut Geir (47), ikke meg»

«Det der er faktisk aldersdiskriminering», klagde venninna mi da jeg ikke slapp inn på et eller annet utested på Youngstorget. Jeg trodde at alle dører ville åpne seg da jeg fylte 20. Men nei, alle de kule utestedene hadde 23-årsgrense.

Publisert Sist oppdatert

Jeg var egentlig litt overraska da nyheten kom om at Oslo tingrett mener at denne aldersgrensen ikke er aldersdiskriminering, for vi har vel så vidt sluppet inn noe sted tidligere. 

De siste tre årene har man tatt utgangspunkt i Diskrimineringsnemndas dom om at 23-årsgrense er aldersdiskriminering. Det har ikke egentlig hatt noe annet formål enn å gi oss et godt vekta argument når man blir stoppa i døra. Det har sjeldent fungert. Vekteren hever som regel bare på skuldra og dytter oss til siden.

Formålet med aldersgrensen er blant annet å unngå bråkete 20-åringer, og av ren økonomisk interesse, som Rett24 skriver. Det er vel bare å ta en titt på alle gjenger med menn over 40 for å forstå dette argumentet. De oppfører seg jo så fint der de står midt på dansegulvet, dritings, og klår på jentene. 

Det er jo også klart at Geir (47) bruker mye mer penger enn meg (22), for jeg kjøper jo ikke drikke til alle jenter i starten av 20-åra i håp om å få meg et ligg.

Han kommer krypende når vi minst forventer det, altfor selvsikker og prøver å bli med når jeg og venninnene mine står og danser. Vi unnslipper ikke på andre siden av dansegulvet heller. Geir følger etter, lener seg bort til øret mitt og skriker at: «Dere kan bli med på nach hos meg!». Han spytter mens han roper, promillen hans er så høy at han har mista orda og han stinker en blanding av sprit og sigarillos.

Geir (47) bruker mer penger enn meg (22), jeg kjøper jo ikke drikke til alle jenter i starten av 20-åra

Festiviteten, et utested på Hamar som sto sentral i saken hos Oslo tingrett, viste til «et mer fiendtlig miljø og uvøren opptreden blant gjestene» da de forsøkte å sette ned aldersgrensen. Kanskje må disse utestedene lese seg opp på korrelasjon versus kausalitet, for Geir oppfører seg jo garantert bedre når det ikke lenger er noen jenter under 23 år å prøve seg på.

Er man så heldig at man jobber på et utested selv, så er det et kjent fenomen: Godt voksne mennesker av alle kjønn er et helvete å ha med å gjøre. Det knyter seg i magen når en gjeng voksne kvinner kommer for å bestille seg en runde med drinker. De verste bestillingene er ikke 20-åringenes vodka redbull, det er den kravstore Vigdis på 40 som sender tilbake fire glass hvitvin fordi den ikke er tørr nok. Venninnegjengen på 21 år derimot, smiler pent og sier tusen takk.

Men det er vel sant som Oslo tingrett sier: Vi har jo mange andre utesteder å dra til i stedet, så lenge disse utestedene ikke hever aldersgrensen igjen. Nå får vi vel ta følge til KJ10 eller noe sånt, for det blir vel det eneste stedet vi slipper inn.

Vi burde vel egentlig se på det som en velsignelse. Forhåpentligvis så blir det vel lov med en øvre aldersgrense i stedet. Klart det hadde blitt mindre bråk fra oss unge om vi slapp å måtte krangle med en gjeng godt voksne fedre hver gang vi var ute på byen. Jeg kan sikkert ofre noen utesteder om det betyr at jeg til gjengjeld får dansegulv tomme for voksne som ikke har hatt det morsomt på tredve år.

Powered by Labrador CMS