Illustrasjonsfoto: Ukjent / Nasjonalbiblioteket

Drikkeråd til ferske studenter

Fadderuken er forbi! En tid kjent for sommerfugler, nerver, venner for livet og alkohol. Mye alkohol. Studietiden markerer et nytt liv for mange, og som student ligger verden for dine føtter!

Publisert

Studietiden er en periode der man skal utforske seg selv og sine egne interesser, ha det gøy og få nye bekjentskaper. For mange er alkohol en naturlig del av denne opplevelsen. Selv om alkohol kan gjøre det lettere å danne nye relasjoner, kan alkohol også bidra til utfordringer for flere.

Forrige uke var nyhetsbildet preget av historier om ferske studenter som opplever drikkepress i fadderuken. Nå som du går et nytt semester i møte, vil vi minne om at studentmiljøet skal ha plass til alle – både de som velger å drikke og de som velger å la vær. Det kan være mange grunner til hvorfor noen velger å ikke drikke, blant annet kan noen ha et anstrengt forhold til alkohol. Å presse medstudenter inn i situasjoner de ikke er komfortable med bidrar til et dårlig studentmiljø. Det håper vi du vil ta avstand fra.

Alkohol kan virke ekskluderende, samtidig kan det øke risikoen for å gjøre noe man angrer på – i en gruppe man helst vil gjøre et godt inntrykk på. Det kan være skummelt å miste kontrollen, spesielt som fersk i en ny by med mange mennesker man ikke kjenner så godt. Vi i alkovettorganisasjonen Av-og-til har laget fem drikkeråd til deg som skal drikke alkohol i studietiden, for å øke sannsynligheten for en vellykket studenttilværelse:

1. Tenk over på forhånd hvor mye du skal drikke

Bestem deg på forhånd hvor mye alkohol du skal drikke, og når du skal stoppe. Det gjør det enklere å ta gode valg når i situasjonen. Ikke ta med mer drikke enn du hadde tenkt, og ha bare den summen du tenker å bruke på mat og drikke ute på kortet ditt. Da slipper du å våkne opp og angre på at du både drakk mer og brukte mer penger enn du hadde tenkt.

2. Ikke drikk på tom mage

Mange tenker at de kan spare både alkohol og penger ved å droppe måltidet før festen. Dette er en dårlig strategi, fordi alkoholen vil tas opp raskere i blodet om det ikke er annet i fordøyelsessystemet enn alkohol. Da kommer alkoholen i full fart og kan gjøre deg overstadig beruset før du vet ordet av det.

3. Annenhver uten

Dersom man husker å drikke vann i løpet av kvelden blir festen bedre, og man får en hyggeligere dagen derpå. Et godt tips kan være at annenhver drikke skal være uten alkohol. Det tar 30-60 minutter før man merker hele rusen fra det man drikker. Med «Lykkepromille»-appen kan du holde oversikt over enhetene og promillen din!

4. Ta vare på hverandre

Gode medstudenter dytter ikke alkohol på hverandre, og tar vare på de som ser ut til å ha fått i seg for mye. At noen velger å ikke drikke alkohol betyr ikke at de ønsker å få mange spørsmål om hvorfor. Re- spekter andres grenser og vær en god venn.

5. Det er ingen skam å snu

Gå hjem mens kvelden er på topp og før du er blitt for sliten. I studietiden er det en ny fest rundt neste sving, og da gjør det ikke så mye å ta det rolig en kveld eller to.

Lykke til med studiestart!

Powered by Labrador CMS