SKOLELYS: På videregående kjente Mira Aliane (19) seg trygg. Nå ligger skolen i Al-Nuseirat i ruiner.

Alle universitetene i Gaza er bombet

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa er alle universiteter i Gaza nå enten skadet eller fullstendig ødelagt. Professor Nadim Khoury mener dette er målrettede angrep for å frata Palestina fremtiden.

Publisert

Palestinske Roaa Nader (18) har alltid drømt om å bli lege. Hun hadde akkurat startet på medisinstudiet ved The Islamic University of Gaza da Israels første bomber falt over Gazastripen i oktober. Som hundretusenvis av andre innbyggere i Gaza, ble også Nader og familien tvunget til å flykte sørover da krigen startet. Nettene som flyktning på sykehuset Al-Shifa skulle så tvil om legedrømmen. 

– Da jeg så alt blodet og de hvite likposene begynte jeg å tvile på om jeg ville bli lege likevel, sier Nader. 

Krigføringen som nå er inne i sin sjette måned, snudde Naders liv på hodet. Utdanningsdepartementet i Gaza bestemte seg for å suspendere skoleåret i starten av november. Ifølge palestinske helsemyndigheter er flere enn 30.000 palestinere blitt drept siden krigen startet. Krigen er en militær respons på Hamas’ terrorangrep 7. oktober i fjor, der 1.200 sivile israelere ble drept. 

Nader levde som flyktning i Rafah i 41 dager før familien rømte til Egypt. Nå prøver hun å søke seg til andre universiteter for å få fullført utdanningen. Men det er vanskelig. Ingen av universitetene eller skolene på Gaza er operative, og hun får ikke tak i karakterkortet hun trenger for å søke seg videre. 

– Universitetene våre er bombet. Det finnes ingen bevis på at vi har gått der. 

FLYKTET: Roaa Nader fullførte videregående og begynte rett på medisinstudiet i Gaza i fjor. Nå har hun flyktet til Egypt.

Universitetene bombes 

Ifølge det palestinske nyhetsbyrået Wafa er alle tolv universiteter i Gaza blitt skadet eller ødelagt av israelske missiler og bomber. Islamic University of Gaza, der Nader studerte, var det første som ble bombet. IDF, Israels militære, forteller Universitas gjennom sin pressetelefon at universitetene ble bombet i et forsøk på å ødelegge Hamas. 

De hevder at Hamas brukte universitetet til å utvikle og produsere våpen, samt å trene opp Hamas’ etterretning. På spørsmål om ødeleggelsen av sivil infrastruktur, som universiteter, er nødvendig for å bekjempe Hamas, ville de ikke svare. 

– 30.000 menneskeliv er gått tapt i forsøket på å ødelegge Hamas, kan deres militærstrategi forsvares? 

– I motsetning til Hamas’ brutale angrep på israelske menn, kvinner og barn, tar vi store forbehold for å hindre sivile tap. 

Uviten om våpenproduksjon 

Mira Aliane er 19 år og startet også på the Islamic University of Gaza høsten 2023. Hun rakk å studere bioteknologi i en måned. Det var universitetets forskningsbygg, der Aliane hadde sine første forelesninger, som ble bombet først. 

– Israel bomber universitetene våre fordi de ikke vil at vi skal utvikle oss. De vil at vi skal være ville, primale skapninger.

Over telefon fra Gaza forteller hun Universitas at verken hun eller hennes medstudenter har hørt om eller tror på anklagene om våpenproduksjon på universitetet. Hun ønsker derfor ikke å være Hamas’ talerør, men mener likevel at det ikke er grunn nok til å bombe alle Gazas universiteter. 

– De invaderer sykehus og dreper barn med den unnskyldningen. Den betyr ingenting lenger. 

Professorer dør

Rektor ved de unge kvinnenes universitet, Dr. Sufyan Tayeh ble drept i et isralesk luftangrep tidlig i desember. Han er en av 94 professorer som er blitt drept siden krigen startet, ifølge tall fra menneskerettighetsorganisasjonene Euro-Med. Organisasjonen har rapportert at israelsk militære aktivt har angrepet akademikere, forskere og intellektuelle figurer i Gaza. 

De bomber universitetene fordi de ikke vil at vi skal utvikle oss. De vil at vi skal være ville, primale skapninger.

Mira Aliane (19), studerer bioteknologi ved Islamic university of Gaza

Nadim Khoury er førsteamanuensis i internasjonale studier ved Høgskolen i Innlandet. Han er selv palestiner, og forsker på Israel og Palestina-konflikten. Han forteller Universitas at drapene på akademikere må forstås i en større historisk kontekst. Khoury mener at palestinske akademikere og intellektuelle alltid har vært truet. 

– Uttalte man seg mot den israelske okkupasjonen, for eksempel på 1980-tallet, kunne man bli satt i fengsel eller sendt i eksil. Akademikere som studerte noe som kunne bli brukt mot Israel, risikerte å bli drept, forteller Khoury. 

– Nå dreper de mennesker som klarer å oppnå store ting. De vil at palestinerne skal gi opp, hevder professoren. 

FRARØVET FREMTIDEN: Mira Aliane (19) rakk å studere i en måned. Nå er universitetet hennes bombet.

– Universitetene som skyteskive

Khoury forteller at palestinske universiteter alltid har vært politiske. Siden åttitallet har de vært sentrum for palestinsk og politisk bevissthet og aktivisme. Det inkluderer også politiske unioner som Hamas, som både er en militær organisasjon og en politisk bevegelse. Ifølge Khoury anser Israel all politisk aktivisme som en trussel mot deres eksistens. 

På spørsmål om hvor grensen mellom hva som er politisk aktivisme og hva som anses som en reell sikkerhetstrussel mot Israel, svarer Khoury at Israels logikk er pervers.

– I Israels øyne er palestinerne skyldige frem til noe annet er bevist. Det er verken kriminelt eller ulovlig å ha politiske unioner ved universiteter, sier professoren. 

Khoury mener at det ikke finnes ordentlige bevis for at universitetene lager våpen og utvikler militærstrategier. Han mener det eneste det finnes bevis for, er at Israel har angrepet universiteter systematisk i flere tiår. 

– Israels mål er å ødelegge så mye som mulig. Ikke bare nåtiden, men også fremtiden. Derfor blir høyere utdanning en skyteskive. 

En tapt fremtid 

Israels mål er å ødelegge så mye som mulig. Ikke bare nåtiden, men også fremtiden

Nadim Khoury, professor i politisk teori ved Høgskolen i Innlandet

For Mira Aliane symboliserer akademia et håp om en bedre fremtid. Hun sier at utdanning er viktig for det palestinske folk, og at ved å bombe universiteter og skoler ødelegges livet til hundretusenvis av studenter og elever. Ifølge tall fra det palestinske utdanningsdepartementet er det nå 625.000 elever og studenter som står uten skoleplass, og 4000 studenter og elever er drept. 

– Da vi måtte flykte sørover, nektet min lille kusine å legge igjen skolebøkene sine. 

Hun møtte andre studenter som leste pensum i flyktningleiren i Rafah. Selv har hun ikke tro på at hun får begynne å studere igjen med det første. 

– Etter disse månedene er min evne til å leve som et vanlig menneske borte. Jeg må få den tilbake før jeg kan tenke på å studere igjen. 

Medisinstudenten Roaa Nader forteller derimot at hun nå har funnet tilbake motivasjonen til å bli lege. Hun skal begynne medisinstudiet på nytt i Egypt, og når krigen er over vil hun reise tilbake til Gaza. Hun skal spesialisere seg i brann- og traumeskader. 

– Før ville jeg ut i verden, nå er det eneste jeg vil å dra tilbake på Gazastripen og redde mitt folk. 

Powered by Labrador CMS