KONTROVERS: Mens den nye høyesterettsdommeren i USA, Brett Kavanaugh ble sverget i ed, stod demonstrantene klare utenfor.
KONTROVERS: Mens den nye høyesterettsdommeren i USA, Brett Kavanaugh ble sverget i ed, stod demonstrantene klare utenfor.

Amerikanske studenter fortviler over nytt lovforslag: – Hva tjener du på å lyve om voldtekt?

Ifølge amerikanske myndigheter blir én av fem kvinnelige amerikanske studenter utsatt for seksuelle overgrep. Nå kan den omstridte utdanningsministeren Betsy DeVos gjøre det vanskeligere å straffe overgriperne.

Publisert Sist oppdatert
Betsy DeVos til urix
Betsy DeVos til urix
KAN FOR LITE: Aiden Trigg-Hauger (22) tror amerikanske ungdommer kan for lite om sex.
KAN FOR LITE: Aiden Trigg-Hauger (22) tror amerikanske ungdommer kan for lite om sex.
OPPRØRT: Sonia Jaidka (21) er provosert av de foreslåtte lovendringene.
OPPRØRT: Sonia Jaidka (21) er provosert av de foreslåtte lovendringene.

Title IX

# Lov fra 1972 som forbyr kjønnsdiskriminering på offentlige læresteder i USA.

# Voldtekt og seksuelle overgrep blir regnet som kjønnsdiskriminering.

# DeVos’ foreslåtte endringer vil gi universitetene mer frihet til å velge hvilke saker de vil etterforske, samt tillatelse til å kryssforhøre anklageren og retten til å straffe studenter de mener lyver.

# Motstandere av forslagene mener dette vil føre til at det blir vanskeligere å stå frem, mens tilhengere mener det vil balansere ut et system som er rigget mot overgriperen.

# Kilde: US Department of Education, FBI

– Jeg hater det. Betsy DeVos er ikke min favorittperson, sier 21 år gamle Sonia Jaidka fra Ivy League-universitetet Cornell i delstaten New York.

Hvor mange i USA blir dømt?

# Mindre enn tre prosent av gjerningsmenn blir dømt og sendt i fengsel.

# To av tre overgrep blir aldri meldt til politiet.

# Kilde: RAINN (Rape, Abuse & Incest National Network)

Tidligere i høst kom det frem at utdanningsminister Betsy DeVos vil endre reglene for hva som blir regnet som seksuelle overgrep på amerikanske universiteter. Støtten til ofre skal økes, det samme gjelder strafferammen for overgriperen. Men selve definisjonen på hva som er et overgrep skal snevres inn, og det har skapt reaksjoner blant amerikanske studenter.

Da Universitas tok turen til USA: Drukner i studiegjeld

Kavanaugh-kontroversen

I et utkast som ble lekket viste det seg at utdanningsministeren vil gi mer beskyttelse til universitetene i form av blant annet tillatelse av kryssforhør og retten til å straffe studenter som skolen anser for å lyve om et overgrep.

Men ifølge FBI er kun åtte prosent av rapporterte tilfeller av seksuelle overgrep falske.

– Hvis man har Brett Kavanaugh-høringene i bakhodet når man tenker på disse forslagene, så blir det bare skummelt. Hva tjener du på å lyve om en voldtekt? Spør Jaidka, og sikter til høringene av den nye høyesterettsdommeren i USA. I nominasjonsprosessen ble han anklaget for voldtekt, og president Donald Trump svarte med å latterliggjøre anklageren. Jaidka er oppgitt over skepsisen man møter ofrene med.

–Det gir ingen mening og det er helt latterlig, sier Jaidka. Hun er medlem av en studentforening for jenter, et såkalt «sorority», og kjenner godt til problemene tilknyttet seksuelle overgrep på amerikanske universiteter.

– Å gi skolene enda mer frihet til å velge hva de vil etterforske, i tillegg til å heve kravet for bevisføring gjør meg opprørt.

I USA er det en veldig skam knyttet til sex og seksuell atferd

Aiden Trigg-Hauger

Den store stygge ulven

Hun får støtte av Aiden Trigg-Hauger (22), sosiologistudent ved Lewis & Clark College i Seattle.

– Jeg mener seksuelle overgrep er et stort problem på amerikanske universiteter. Jenter skal ikke bli utnyttet av gutter bare fordi de har drukket.

Også i Norge har man forsøkt å legge en demper på «hooke-presset»: På dette studiet får ikke faddere og fadderbarn ligge med hverandre

Ifølge tall fra National Institute of Justice i USA er medlemskap i «sororities» ansett som en risikofaktor: Nesten en fjerdedel av ofre for seksuelle overgrep ved universitetene er med i en slik forening.

– Siden jeg begynte på Cornell har det vært én stor sak, forteller Jaidka og viser til Wolfang Ballinger-saken. Ballinger ledet en mannlig studentforening, «fraternity», og fikk i fjor seks års prøvetid etter at han ble tiltalt for voldtektsforsøk og overgrep. Han studerte ved et annet universitet mens etterforskningen pågikk.

– I realiteten virket det som om overgrepet ikke fikk noen konsekvenser, sier Jaidka oppgitt.

For eksempel har alle «fraternities» fått ordre om å ha klesstativ ved døra dersom de skal arrangere fester. Hvis du er tvunget til å legge fra deg jakka på noens rom kan det fort oppstå situasjoner.

Sonia Jaidka

– Lærer ikke nok om sex

Trigg-Hauger tror amerikanske ungdommers usunne forhold til sex er fordi de ikke lærer nok om det av familien og skolen.

– I USA er det en veldig skam knyttet til sex og seksuell atferd. Jeg synes amerikanske foreldre er for opptatt av å kontrollere tenåringers seksualitet, når det ville vært mer hensiktsmessig å prate åpent om det, sier han.

Kun 24 stater i USA krever undervisning i sex, prevensjon, graviditet og seksuelt overførbare sykdommer, mens hele 27 stater krever at avholdenhet frem til ekteskap skal være et fokus i seksualundervisningen.

Ikke alle er misfornøyde med Trump-regjeringen: Fornøyde med Trumps første år

«Sober monitors»

I lys av den nedslående statistikken rundt seksuelle overgrep på amerikanske universiteter, forteller Jaidka at Cornell har satt i gang flere tiltak for å få bukt med problemene.

– For eksempel har alle «fraternities» fått ordre om å ha klesstativ ved døra dersom de skal arrangere fester. Hvis du er tvunget til å legge fra deg jakka på noens rom kan det fort oppstå situasjoner.

Videre forteller hun at hennes «sorority» opererer med såkalte «sober monitors». Disse personene må være edru hele kvelden og skal passe på at alt går ordentlig for seg.

– Det er veldig betryggende å vite at du har folk som følger med hvis noe skulle skje. I tillegg har disse personene ofte ordnet sjåfører slik at de som vil hjem har et trygt alternativ.

Powered by Labrador CMS