Afrika for dummies

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Bybevegelser – urbanisering og urban kultur i Afrika

# Fellesrådets Afrikaårbok 2010. Redaktør: Sigrun Johnstad.

# Fellesrådet for Afrika/Solidaritet forlag 2010

Hæ? Finnes det byer i Afrika? Nigga whaaat, tenker du. Som den Afrika-novisen du er, burde du med andre ord ha godt av å ta fatt på Bybevegelser.

Afrika urbaniseres i rekordfart, og i de menneskelige trykkokerne som oppstår skjer det nok å skrive hjem om. Det er også denne bokas styrke, for alt fra skildringer av homofile bryllup til byplanleggingens harde fakta får sin tilmålte plass. Det er altså et bredt bilde av et urbant, post-Geldof Afrika som tegnes.

Men med et såpass spennende utgangspunkt, hvorfor har man da ikke kommet helt i mål? Grunnen er, irriterende nok, ikke annet enn et altfor slapt språkhåndverk. Ikke bare kan enkelte kapitler trenge en språkvask, men litt for mange av bidragene er så tamt og lite utfordrende utformet at det er lett å få ufrivillige assosiasjoner til o-fagsboka fra 9.klasse. Synd, i og med at potensialet for å skape engasjement så definitivt er til stede.

Til tross for språkmessige skuffelser, er imidlertid Bybevegelser en leseverdig bok. Spesielt fenger temadelene om afrikansk hiphop- og filmkultur, og det rike bildematerialet er verdt en gjennomlesning i seg selv. Men aller viktigst: de oppdaterte portrettene av afrikanske land er en evig kilde til partytricks for deg som vil imponere på neste semesterstartfest for utviklingsstudier. Dette er altså Afrika for dummies, eller som jeg mistenker: dette er en bok for deg.

Powered by Labrador CMS