Bibliotek

En hyllest til livet

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Realfagsbiblioteket

# Av: Universitetet i Oslo

Hvor: Vilhelm Bjerknes´ hus

Kake!

Realfagsbiblioteket er åpnet. 1967 meter med bøker har blitt flyttet fra åtte avsidesliggende minibiblioteker uten ambisjoner – og er nå samlet på én plass. Én plass for alt som er håndfast her i verden: biologi og kjemi; geologi og astrofysikk; stratosfære og hemisfære; fossile bergarter og jordas opprinnelse; en ursuppe uten buljong og et big bang uten Øystein Greni – det er klart det skal feires med kake.

Det er klart det skal markeres i foajeen med en langhåret mann i fleecegenser som holder foredrag om mystiske kråkeboller fra juratiden og «klassikeren» Lügensteine (et mellomgeologisk drama fra opplysningstiden, om falske steiner og tapte drømmer – sjekk det ut). Og klart biologene skal ha utstilling, med mikroskoper og ledninger og grønne, selvlysende vannkolber, komplett med den fascinerende historien om den intrikate parringsprosessen til vannloppa (også kjent som daphnia magna, lat. anm.). Realfag er gøy.

Til og med interiøret har realistene fått på plass. Over flere nivåer er leseplassene utstyrt med noen restaurerte designperler av noen brune stoler, stoler som skriker etter å fylles opp av sannhetshungrige studenter. Biblioteket er plassert i det som tidligere var en stor, ubrukt lesesal – luften er lett, pc-skjermene er de mest innbydende på hele Blindern, og det er gitt rom nok til realistenes hjertestein: sannheten. Hyllemeter på hyllemeter med biologiske leksikon og kjemiske formler, fullstendig fritt for synsing, antagelser og tvil. En himmel av håndfasthet.

Herlig.

Powered by Labrador CMS