Nærsynte bråkmakere

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Marie Simonsen og Ingunn Yssen

# Bråk!

# Aschehoug forlag

«Likestilte kvinner bør verken gifte seg eller få barn.» Denne spissformuleringen danner grunnlaget for det Marie Simonsen og Ingunn Yssen vil fortelle oss i sin nye bok Bråk!.

Forfatterne hevder at vi per i dag ikke kan snakke om noen likestilling fordi det å få barn bremser kvinners økonomi og frarøver dem fritid og, ikke minst, makt. Delt fødselspermisjon bør dermed ikke være et spørsmål om valgfrihet, slik høyresiden ønsker, men en bevisst politisk avgjørelse. De påpeker at et tradisjonelt kjønnsrollemønster fremdeles dominerer samfunnet. Kvinner i det offentlige rom må svare på spørsmål om familieplaner, konsekvent. Siv Jensen må svare hvert år. Mens menn fortsatt slipper unna med å svare at de har «en fantastisk kone» på spørsmålet om hvorvidt de hjelper til hjemme.

Boken har flere gode poenger. Media bidrar til å rette oppmerksomhet mot kvinners kropper, jamfør Erna Solbergs. Kvinnebevegelsen er ikke tverrpolitisk lenger. Dessverre mister boken slagkraft ved at Simonsen og Yssen tar for gitt at jobben er stedet for selvrealisering. Slik er det ikke for alle landets kvinner. Det kan være ganske mye utenfor arbeidet som beriker deg mer. Likevel – slaget for delt fødselspermisjon forblir svært relevant for vår tid.

Powered by Labrador CMS