Vendepunkt: Det som var ment som en film om fire ungdommers politiske sysler, ble med 22. juli også en film om sorg og bearbeidelse. Foto: Alen Grujic

Tro, håp og politikk

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Til Ungdommen

# Av: Euforia Film

Regi: Kari Anne Moe

Tid: 109 minutter

Johanne, Sana, Håkon og Henrik ønsker seg en bedre verden, det er derfor de holder på med politikk. I Til Ungdommen følges de fire ungdomspolitikerne fra sommeren 2009 fram til 22. juli i fjor og i tiden etterpå. Det som var tenkt som en helt ordinær dokumentar om fire ungdommers politiske sysler, fikk med terrordagen en dimensjon ingen kunne forutsett.

Johanne er medlem av AUF og drømmer om å få seg jobb i FN. Hos Sosialistisk Ungdom møter vi Sana, som er like lidenskapelig opptatt av politikk som hun er forsiktig. Likevel gir hun seg i kast med sin første debatt. På den andre politiske kanten møter vi Henrik fra Fremskrittspartiets Ungdom og Haakon fra Unge Høyre.

Regissør Kari Anne Moe har øye for stereotypene. Spesielt koblingen mellom Høyre og den dekadente, drikkfeldige vestkantkulturen er i overkant godt ivaretatt, og bikker tidvis over i det karikerte. Blikket hennes er likevel først og fremst rettet mot menneskene, deres livssituasjon, beveggrunner og engasjement. Det veksles mellom det politiske og det personlige, og vi treffer de fire i partisammenhenger og hører dem fortelle om seg og sitt. Dokumentaren gir et godt innblikk i hverdagen til ungdomspolitikere og forberedelsene fram mot skolevalget.

Så kommer 22. juli. Det har ulmet under overflaten i den første delen av dokumentaren. Vi vet hva vi har i vente, og ubehaget er påtagelig når vi ser Johanne reise til Utøya. Dagen etter løper hun for livet og ser flere bli skutt. Hverdagen snus opp ned for de fire, og dokumentaren går over til å handle om det amputerte skolevalget og sorgprosessen i tiden etter terroranslaget. Denne delen er en nær og sterk dokumentasjon av 22. juli, spesielt for Johanne, som forteller om sine opplevelser på Utøya og om forsøket på å ta hverdagen tilbake.

Til Ungdommen er en høyst vellykket dokumentar om fire ungdomspolitikere og deres liv før og etter de tragiske hendelsene i fjor sommer. Vi kommer tett inn på det politiske livet i ungdomsorganisasjonene, men blir også kjent med de fire hovedpersonenes drømmer og ambisjoner ellers i livet. Resultatet er et grundig og vakkert portrett av generasjonen som befant seg i midten av begivenhetene 22. juli.

Powered by Labrador CMS