Fascinerende kvinnekamp

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Gulabi Gang

# Regi: Nishtha Jain

Tid: 96 min

At India ikke akkurat er noe foregangsland innen likestilling, bør være en kjent sak for de fleste. Tematikken fikk massiv oppmerksomhet etter en brutal gruppevoldtekt av en ung indisk kvinne i desember. Så når Gulabi Gang i disse dager vises på norske kinoer, kunne timingen knapt vært bedre. Filmen gir oss et fascinerende innblikk i et samfunn der kvinner fortsatt er annenrangs borgere.

Filmens tittel er også navnet på den feministiske borgervernsgruppen som vi følger gjennom dokumentaren. Utstyrt med stokk og karakteristiske rosa klær reiser de fra landsby til landsby i kampen for kvinners rettigheter. I hoveddelen av dokumentaren følger vi gruppens karismatiske leder, Sampal Pat. Etter at en ung kvinne blir funnet død, under svært mistenksomme omstendigheter, må Sampal Pat jobbe iherdig for å sikre at dødsfallet i det hele tatt blir etterforsket. Her går hun fryktløst til verks og er ikke redd for å tale ordensmakten midt i mot. Alt fanges på kamera, og det er vanskelig ikke å la seg imponere over Pats utrettelige innsats.

Regissør Nishtha Jain har vært svært tilbakeholden med bruken av dramatiske virkemidler. På tross av den tunge tematikken unngår dermed dokumentaren å bli sentimental. Men denne nøkterne stilen bidrar samtidig til at du aldri helt rives med. Det blir noe ensformig å se Pat dra fra landsby til landsby mot slutten av filmen. Gulabi Gang er likevel en høyst severdig dokumentar, der hovedstyrken ligger i et interessant innblikk i en brennhet tematikk.

Powered by Labrador CMS