Pressefoto: Filmweb.no

Gir deg klump i halsen

Med hjerte i dansen viser det vakre både i dansen og i livet.

Publisert Sist oppdatert

Med hjertet i dansen

  • Regi: Erlend E. Mo, Victor Kossakovsky, Hanna Heilborn
  • Med: Ruth Pahlbåck, Polina Sosimova, Vilde Ellegaard Westeng, Nastya Sosimova
  • Lengde: 1t 22min

Dette er en helaftens dokumentarfilm med ambisiøse barnedansere. Den er rørende, levede og helt ekte. Filmen består av tre deler, med tre ulike historier. Hver del kunne stått fint for seg selv, men sammen danner de også en helhet der man stadig kommer nærmere menneskene på lerretet.

Nastya Sosimova er ballettdanser og elev ved et prestisjefylt russisk akademi. Filmen åpner med vakre scener der Nastya og søsteren både koser seg i fri lek og dans, og instrueres med hard russisk disiplin. Nastya ler og gråter, men dessverre kommer vi ikke tett nok innpå. Dette til tross for at noe dialog er dubbet på norsk. Det visuelle ved den russiske balletdansen er imidlertid nydelig fanget gjennom kameralinsen.

Inn i del to og tre er det som om vi blir med inn i en helt annen film. Det er nært og fullt av dialog. Svenske Ruth Pahlbåck konkurrerer i cheer-dans, mens norske Vilde Ellegaard i siste del tar oss med i hallingdansens verden. Vildes historie viser også tradisjon, familie og kjærlighet til livet, ikke bare dansen. Vakre scener der hun danser i norsk natur er langt mer slående og følelsesvekkende enn de russiske ballerinaene. Det er Vilde og hennes forhold til bestefaren som virkelig bærer filmen. Når vi kommer så nært på får filmen mer dybde, og handler om langt mer enn bare dansen.

Med hjertet i dansen fanger tre jenters drømmer og ambisjoner, med motgangen og medgangen som følger med. Samtidig klarer siste del å formidle at livet er mer enn talent, hard jobbing og store drømmer. Dette er en film som evner å gi både store og små noen tanker om hva som egentlig er viktig.

Powered by Labrador CMS