Urovekkende: Selv om naturen er pen, lusker det spenning mellom fjellene i _Hevn_.

Pent, men ikke så spennende

Plottet i Gossip Girl-episoder har vært mer utspekulerte og overraskende.

Publisert Sist oppdatert

Hevn

  • Regi og manus: Kjersti G. Steinsbø
  • Med: Siren Jørgensen, Frode Winther, Anders Baasmo Christiansen, Trond Espen Seim m.fl
  • Tid: 1t 40min
  • Premiere: 6. november

Påkostede naturbilder og vakker vestlandsk natur er kulissene for dramathrilleren Hevn. Andrea ankommer en ikke navngitt bygd, og utgir seg for å være journalist fra et reisemagasin. Etterhvert blir det stadig tydeligere at hun har en helt annen agenda enn å skrive om det lokale hotellet.

De første scenene er blant filmens beste. Midt i det idylliske, vestlandske familielivet får en stresset og svettende Andrea komme inn døra. Hun skal intervjue Morten, sier hun, og blir invitert med inn til den lille familien på tre. Mens kona Nina skal se til deres nyfødte datter, drar Andrea nesten frem en om lag 20 cm lang kniv. Bare nesten.

Selv uten noe særlig ytre handling, klarer likevel Hevn å holde på oppmerksomheten lenge. Spenningen sitrer, blikket til hovedpersonen er iskaldt, og nysgjerrigheten er vannet som får mølla til å gå rundt. Hva vil hun? På en skala fra én til ti, hvor psycho er hun? Det er først ut i andre halvdel det begynner å bli tamt.

Bildene er vakre, for all del, og skuespillet er ålreit. Det er bare for langtekkelig. Hovedpersonen er kun utspekulert og spennende i starten, når en ikke helt skjønner hva som er hennes motivasjon eller endelige mål. Etter hvert gjetter man seg til det som ikke blir eksplisitt sagt, og når det kommer for en dag en halvtime senere, er du ikke overrasket. Det er ikke helt Gone Girl.

Hevn lider av to ting. For det første er ikke ideen, årsaken til hovedpersonens hevnmotiv, spesielt original. For all del, en klisjé kan være en god klisjé, men selv plottet i Gossip Girl-episoder har vært mer utspekulerte og overraskende. Om det kommer av at filmen er basert på romanen «Dukken i taket» av Ingvar Ambjørnsen, vites ikke. For det andre forsvarer ikke filmen tida den får. Den burde vært om lag 40 minutter kortere. Selv om musikken er bra, og dundrer over bilder av fjell, er det grenser for hvor mange ganger man gidder å se det.

Når slutten i tillegg er åpen og ikke spesielt tilfredsstillende, kommer ikke filmen helt i mål. Hevn er verken spesielt bra eller spesielt dårlig.

Powered by Labrador CMS