Pønker: Bobo er 13 år gammel og feminist-pønker. Hun mistenker at pønken er død, men finner ingen som kan bekrefte det.

Pønk og problemer

To pønkere og en kristen mot resten av verden. Lukas Moodyssons nye film blir aldri mer enn søt, selv om barna virkelig mener alvor.

Publisert Sist oppdatert

Vi är bäst!

Film

Regi: Lukas Moodysson

Med: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne

Premiere: 15.november

Med Vi är bäst! gjør regissøren av blant annet Fucking Åmål, nok et dypdykk i et jentesinn. Bobo er 13 år gammel og feminist-pønker. Året er 1982, og med kort piggsveis og runde briller ligner hun en barneutgave av Bjørnstjerne Bjørnson. Sammen med sin bestevenninne Klara bestemmer hun seg for å starte band.

De kan ingenting om musikk, men de hater sport, kjønnsdiskriminering og urettferdighet, og vil gjerne fortelle det til hele verden. De tvinger med seg den kristne outsideren Hedvig fordi hun har peiling på klassisk gitar og basslinjer.

Planen er egentlig å befri henne fra kristendommen, men i stedet blir hun det beste som har skjedd Bobo og Klara, både musikalsk og moralsk. Sammen blir de en trio som skurrer like mye som de underholder, mens de kjemper for pønk og retten til å være annerledes.

Bobo og Klara har oppblåste ego, og framstår som sterke og tøffe, spesielt i møte med uskyldige Hedvig. Det blir fort tydelig at de selv har valgt å være outsidere fordi det er kult. De forakter sine klassevenninner med deres trange gymdrakter og rosa leppestift.

Likevel har Moodysson klart å forankre selvsikkerheten i en sår og vibrerende usikkerhet. Når jentene skal møte de jevnaldrende pønk-guttene fra forstaden, blir det regnet som et svik at Klara har sminket seg.

Jentene mistenker også at pønken egentlig er død, men det er ingen som kan bekrefte dette. Da er det smart at Moodysson har valgt å legge handlingen til 1982, hvor det eneste man har er rykter og fasttelefon – og det ennå er lenge til internett åpner opp verden.

Der Fucking Åmål har et alvorlig drag over seg, er Vi är bäst bare søt. Den viser på en komisk og optimistisk måte hvordan konservative barn prøver å være radikale voksne. Bobo synes for eksempel julegaver er stas, men mener samtidig at kapitalismen må styrtes.

Filmen er et befriende innblikk i tilværelsen til motbydelige og samtidig sjarmerende jenter, som driter i alle haterne og gjør sin egen greie.

Powered by Labrador CMS