Romantisk tour de force

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Laurence Anyways

# Regi: Xavier Dolan

Med: Melvil Poupaud, Suzanne Clément og Nathalie Baye

Varighet: 168 minutter

Hørt om Xavier Dolan? Ikke? Den kanadiske regissøren debuterte som skuespiller 6 år gammel, og har som 23-åring allerede regissert tre spillefilmer. Samtlige av dem er blitt vist på filmfestivalen i Cannes. Dolan er med andre ord ingen jypling, alderen til tross.

Laurance Anyways er hans tredje og nyeste film, og er langt fra ordinær. Én ting er selve historien: Den eksentriske litteraten Laurence (Poupaud) møter på slutten av 1980-tallet sitt livs store kjærlighet, Fred (Clément). Laurance bærer imidlertid på en hemmelighet han til slutt ikke klarer å holde på. Det viser seg at han er transseksuell, og at han hele livet har drømt om å kle seg i dameklær. Laurance mister jobben som litteraturlærer, og forholdet mellom Laurance og Fred blir satt på en kraftig prøve. Det er duket for et intenst og smertefullt drama.

Dolan utnytter filmspråkets mange virkemidler til det fulle, og spesielt musikken er til å få frysninger av. Det emosjonelle parets opprivende kamp for og mot hverandre er en berg- og dalbane som faktisk holder filmens lengde på hele 2 timer og 48 minutter. Ikke bare skyldes det de to skuespillernes solide innsats, men også Dolans særegne, kunstneriske regitalent. I forkant av visningen ble det fortalt at det jobbes for å sette opp filmen på byens kinoer også etter Oslo internasjonale filmfestival. Det fortjener både Dolan og Oslos befolkning.

Powered by Labrador CMS