Den norske filmskolens avgangsfilmer:

Såre sydentårer

«Om litt» er en fin og vond novellefilm om den aller siste sydenturen.

Publisert Sist oppdatert

Om litt

  • Regi: Sylvia Le Fanu
  • Manus: Mads Lind Knudsen

Torsdag 18. juni hadde Den norske filmskolen premiere på filmene til årets avgangskull. I tråd med koronatradisjonen er filmene mulige å se på filmnettsiden montages.no. Universitas har anmeldt alle fiksjonsfilmene til årets avgangskull, et knippe filmer som lover meget godt for norsk filmindustri i årene fremover.

Fanny, Billie Barker, er en ung kvinne som er med foreldrene sine på sydentur. Normalt sett ville dette vært et hyggelig premiss, men moren til Fanny er kreftsyk og synlig døende. Det er faktisk moren, spilt av Ingunn Beate Øyen, som har ønsket at den lille familien skal dra på en siste tur.

«Om litt» følger Fanny og hennes mangfold av følelser som veller opp på den spesielle turen. I ett øyeblikk føler hun vemmelse over sin mor, i det neste skammer hun seg for å ha gjort det. Billie Barker gjør en veldig troverdig rolle som en ung, sørgende, men også søkende kvinne.

For i tillegg til det vonde bakteppet er det også en gutt med i bildet. Amir (Kashayar Afshar) jobber på hotellet hvor Fanny og familien bor. De to innleder en flørt som innebærer sydenklisjeene scooterkjøring, lokale gutter, øl i grønn glassflaske og dansing.

Men klisjéfylt er det ikke. «Om litt» balanserer på en line mellom smerte, frustrasjon, ungdommelig glede og empati på en veldig god måte. Bakteppet med den syke moren er alltid til stede. Helprofesjonelle Ingunn Beathe Øyen spiller rollen som kreftsyk mor med stor vekt og troverdighet.

Helprofesjonelt er også det visuelle uttrykket. Fargespillet og valg av kameraposisjoner gjør «Om litt» til en vakker film å se på.

«Om litt» kan tidvis minne om «Call Me by Your Name», men like nærliggende er Kjell Askildsens novellesamling Hundene i Tessaloniki. Ikke nødvendigvis fordi mangelen på menneskelig kommunikasjon er den samme, men fordi regissør Sylvia Le Fanu og manusforfatter Mads Lind Knudsen evner å si veldig mye med få ord.

Powered by Labrador CMS