Action for alle penga: _Birkebeinerne_ er ingen rørende film med ektefølte karakterer, men det skal den heller ikke være. Dette er action og moro fra begynnelse til slutt.

Skjeggete publikumsfrieri

Regissør Nils Gaup er på viddene for å fri til den norske folkesjela.

Publisert Sist oppdatert

Birkebeinerne

  • Regissør: Nils Gaup
  • Med: Kristofer Hivju, Jakob Oftebro, m.fl.

Historisk inspirerte manus skal redde norsk film. Historien om Birkebeinerne er i attpåtil dynket i elementer nordmenn elsker. Gjør deg klar for barske menn med skjegg, storslått norsk natur og en altfor lang skitur.

«Han er en flott jævel», spyttes ut av Torsteins (Kristofer Hivju) skjegg. Den lille jævelen han referer til, den avdøde Kong Håkon Sverresons sønn Håkon, er Birkebeinernes eneste gjenværende tronarving, og må fraktes i sikkerhet. Rikets jarl Gisle (Pål Sverre Hagen) jakter nemlig tronen med de dansk-sympatiserende Baglerne i ryggen.

Norges skjebne avhenger av at de to Birkebeinerne Torstein og Skjervald (Jakob Oftebro) får fraktet Håkon Håkonsson over Østerdalen til Nidaros. På reisen får vi se filmens beste scener, med troverdig, blodig slossing og fløyelsmyk skikjøring, akkopagnert av fantastisk filmmusikk. Når Hivju brøler høyt og dyrisk, og Oftebro får leke litt Legolas på treski koser publikum seg skikkelig.

De mest overbevisende følelsesscenene er det en baby som står for

Dynamikken mellom de to hovedrolleinnehaverne og barnet er tidvis sjarmerende, men redder aldri helt inn filmens svake side – personskildringene. Hivju er god bare når han skriker, spiser eller sloss. De mest overbevisende følelsesscenene er det en baby som står for. Den gjør til gjengjeld en glitrende figur i rollen som spedbarn.

Mye blir like vel tilgitt så snart det klippes til virkelig gode actionscener og naturbilder. Gaup og manusforfatter har gjort en strålende jobb med narrativ, fotografering og historisk korrekthet. Birkebeinerne havner et sted mellom skifilmen Supervention og Game of Thrones, men med norske helter som i Max Manus. Det lukter suksess.

Powered by Labrador CMS