Briljant om formidling

Publisert

Anmeldelse

# Formidling og vitenskapsjournalistikk

# Av: Ole Petter Ottersen, rektor på Universitetet i Oslo

Hvor: Auditorium 4, Vilhelm Bjerknes hus’, Universitetet i Oslo

Tid: Fredag 18. januar kl. 10:15

Karakter: B

Ole Petter Ottersen tar seg tid til en småprat med studentene på første rad før forelesningen begynner. Han har allerede spredt godt humør i det lille auditoriet med smil om munnen og en karismatisk framtoning.

Til innføringsforelesningen i formidling og vitenskapsjournalistikk for matnatstudenter, har universitetet altså valgt å stille med tung skyts. Rektor er førstemann i rekken av forelesere i det nye faget, og det merkes en stor nysgjerrighet blant de oppmøtte. På de 45 minuttene han har til rådighet skal han forklare hva formidling er, og hvorfor det er viktig for forskere. - Forskningsprosjekter er ikke ferdig før de er formidlet til samfunnet, lyder første powerpointslide.

Ottersens stil er uhyre engasjerende. Han finner seg godt til rette i oppmerksomhetens sentrum, og flørter med publikum uten at det virker kynisk markedsførende. Han forteller om populærvitenskap og universitetets samfunnsansvar med et glimt i det ene øyet mens han blunker til oss med det andre. Bokstavelig talt. Man skjønner fort at rektoren er en proff taler – han behersker stemmebruk, kunstpauser og kroppsspråk suverent. Høy klasse i både fortellerkraft og retorikk får også faget til å virke interessant og nødvendig.

Formidlingsbegrepet bringes inn i aktuelle debatter og begivenheter, deriblant 22. juli-terroren og gisseldramaet i Algerie. Her forklares forskerens rolle som mellomledd, og utfordringer de kan møte på. Stoffet er ikke nytt og revolusjonerende, men spennende nok til å skjønne at formidling er en av akademias viktigste oppgaver.

Engasjementet smitter over. Det Ottersen taper på en kjip Powerpoint-presentasjon, tar han igjen på sjarm. Denne mannen kunne solgt undetegnede Crocs og RC-cola anytime. Han fremstår som et sporty og friskt pust blant de mange tunge teorifagene på Blindern, og mange emner kunne tjent på å bli smittet av rektorens engasjement.

Powered by Labrador CMS