Islam i Guds kjeller

Publisert

Anmeldelse

# TFF1003 - Religion og etikk, TF

# Hvem: Professor Oddbjørn Birger Leirvik

Tid: Torsdag 3. mai

Hvor: Domus Theologica, auditorium U40

Karakter: B

Religion og etikk på Teologisk fakultet – en arena utelukkende for KRIK-ungdommen fra Kristiansand og lovende presteemner tenker du. Fra forsamlingen å dømme denne torsdag formiddagen har du nok ikke helt rett. I det Professor Leirvik bruker de første minuttene av den to universitetstimer lange forelesningen på å få orden på teknikken (finnes det en foreleser på Blindern som ikke bruker tid av forelesningene på tekniske problemer når Powerpoint og mikrofon benyttes?), får Universitas’ anmelder nemlig tid til å granske forelesningens studenter.

Dagens 30 oppmøtte sitter så spredt som mulig, slik nordmenn har for vane, er alt fra 19 til 62 år gamle og har antakeligvis foreldre fra alt fra Langesund til Lahore. Så, etter 5 minutters teknikktukling griper Leirvik ordet. «Velkommen til tredje og siste dobbeltime om islamsk etikk». Islamsk etikk? Ikke utelukkende gamle og nye testamentet som siteres på TF om dagen, altså. Forelesningen forløper teknisk smertefritt videre. Leirvik foreleser uten den formanende tonen man ellers opplever ved andre framførelser av religiøse eller teologiske tekster – det være seg i kirker eller bedehus. Stoffet framføres på en kjølig, akademisk måte, slik man er vant til fra øvre Blindern, men når Jesus og de store profetene nevnes, skrur Leirvik opp drama-nivået. Lengre pauser legges inn etter at han siterer de store religiøse skikkelsene, og gestikuleringen øker betraktelig ved bruken av store ord som Gud, kjærlighet og godhet.

Professoren beholder likevel hele tiden den saklige roen og den akademiske tonen, og vi får aldri følelsen av at han forsøker å overbevise sine tilhørere i en eller annen retning. Powerpoint benyttes med hell, og mikrofonen Leirvik bruker gjør at lyden bærer gjennom hele lokalet i kjelleren (ja takk til mikrofoner!) på Domus Theologica. I lengden kan stemmen til foreleseren og powerpointen bli monotone, noe de fleste vet dreper konsentrasjonen, men timene flyr likevel.

Etter å ha loset studentene gjennom Islams teologiske, filosofiske og mystiske etikk, takker Leirvik sympatisk for i år, og ønsker alle lykke til på eksamen, til rungende applaus fra salen. Et par interessante og innholdsrike timer, enten man er prestesønn fra Grimstad eller en nysgjerrig ateist fra Mo i Rana.

KARAKTER: *B*

Powered by Labrador CMS