Revolusjonerende lekent

Publisert

Anmeldelse

# Tor Haugnes, høyskolelektor på BI

# Av: Emne: Bedriften

Sted:Auditorium C1-010 på Handelshøyskolen BI

Tid: Mandag 3. september, kl 14:00

For en gammel Blinderntraver fremstår BI i Nydalen som reneste Hogwarts school of Witchcraft and Wizardry, med sine trapper, hvelvinger og enorme auditorier. Og snåle stab. Foreleser Tor Haugnes står foreløpig trygt nederst i det lekre auditoriet, med både prosjektor og en diger white board til rådighet. Det skal vise seg at det ikke er noen kjip powerpoint-fremvisning studentene har i vente.

Kurset «Bedriften» favner alle nye BI-studenter, og tar sikte på å gi en innføring i bedriftshistorie. Hvordan ble den moderne bedriftskulturen formet? Hvem stod for omveltningene, hvor og når?

I dag skal vi snakke om de tre industrielle revolusjonene, den i Storbritannia, den i Tyskland og USA og den i Japan. Haugsnes holder sin innledning mens han stiger opp mellom seteradene.

– Ta det jeg nå sier med en klype salt. Dette er inndelinger vi må gjøre for å få oversikt, sier han sympatisk, og spør hvordan de ferske studentene har det. Går det greit med studiene så langt?

Haugnes’ forelesningsstil er oppmerksomhetskrevende. Han nøyer seg ikke med å heve stemmen; han roper til lungene er tomme for luft og stemmen slår sprekker. Han roper om Spinning Jenny, om ostehøvler, om Henry Ford, og om innvandring. Om han forteller historien om kynisk kapitalisme, er framføringen full av moral.

– Hvem var det som dro til Amerika under utvandringen? Spør han retorisk.

– Jo, de samme som kommer hit i dag: De ressurssterke, din kjempenepe, skriker han tilbake til seg selv.

De to timene Haugnes har til rådighet disponeres ikke spesielt økonomisk. Han tar seg tid til lange, ofte tøysete, tirader. Han vitser i vei, stiller spørsmål til salen, og gir seg ikke før noen kommer opp med svaret. Og det kan iblant ta tid. Det minner mest om de timene på ungdomsskolen da alle hadde glemt å lese leksene.

– Hva fant britene i Østen som de tok med seg hjem?

Salen gjetter. Krydder. Gull. Tekstil. Krydder igjen. Kanskje bomull? Ved å legge lista lavt får Haugnes med seg store deler av salen. At han venner studentene til å ta ordet i store saler først som sist skal ikke undervurderes.

Så til et eksperiment. Haugnes beordrer flytting: Jentene til venstre, guttene til høyre.

– Dere kommer ikke til å glemme dette noensinne, lover han.

Ord knyttet til de forskjellige industrielle revolusjonene dukker i tur opp på power pointen. Poenget er å være det første laget til å levere en gjenstand knyttet til de ulike ordene. Gensere, lommebøker og tannbørster kastes nedover seteradene. Rommet koker. Om leken ikke kalles relevant for noe som helst, særlig ikke eksamen, så er det fortsatt tidlig i semesteret. Da er det tilgivelig å gi plass for litt moro.

Haugnes er en sjeldent underholdene foreleser. En litt tørrere pinne ville kanskje brukt halvparten av tiden på å formidle samme budskap, men svarene fra salen tatt i betraktning gjør han kanskje klokt i å gå sakte frem.

Karakter: B

Powered by Labrador CMS