LUBBEN GODSAK: Dette var en populær krabat under Forsmak på Grünerløkka.

Nam!

Oslos etterlengtede matmekka vil få enhver studentmage til å rumle.

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Forsmak

# Hva: Mat- og drikkefestival

Hvor: Mathallen på Vulkan ved Akerselva

Når: Fredag 2. og lørdag 3. mars

Alle europeiske byer med respekt for seg selv har et matmarked med ferske råvarer og lokale delikatesser. I dag er dette mangelvare i Oslo, men noe er i emning. I oktober åpner Mathallen i et gammelt fabrikklokale på Vulkan-tomta ved Akerselva.

Forsmak var en smaksprøve på hvordan matmarkedet vil bli. Det smakte digg.

Halve Oslo luktet seg frem til matbodene i februarsola. Over 40 norske produsenter stilte med upasteurisert ost, spekepølse, klippfisk, fruktmost, svele og chilisjokolade på Bondens marked. Og enda bedre: alle bød på en smakebit uten kjøpepress.

Det første som møter Universitas er passende nok Ingrid Espelid Hovig, hele Norges matguru. Hun var trolig fornøyd med det hun så: Gamle som unge samlet rundt kortreist kvalitetsmat fra hele landet.

I tillegg til salg og servering fantes sushikurs, matforedrag og kokkekamp. Kaffeprodusenten Solberg og Hansen arrangerte verdens største kaffesmaking. Dette var mer et PR-stunt enn reell kaffeopplæring, der vi stemte på hva vi mente var best av industrikaffe og spesialkaffe med ferske kaffebønner i belønning. Ingen klagde over det. Tvert imot var Oslo-borgerne i unormalt godt humør denne helga. I europeisk storbyånd diskuterte fremmedfolk mat og vær. Kanskje var det på grunn av gratisrushet eller fordi vi stod som sild i tønne. Uansett er det ingen hemmelighet at mat og drikke bringer folk sammen.

Etter å ha gnagd på ostebiter og røkelaksterninger noen timer, satte storhungeren inn. Fiskeburgeren i en av bodene skuffet stort. Etterpåklok ble det smakfulle blåskjell fra Stokkøya i Trøndelag dagen etter – med påfyll!

I hjørnet av Mathallen solgte Grünerløkka brygghus øl til maten. For noen var dette første utroskap mot pilsen, og en dame kunne ikke fatte at hun hadde betalt 140 kroner for en flaske Imperial Stout fra Nøgne Ø. Men hun angret ikke.

Det eneste som manglet på Forsmak var ferskvarer, for her var nesten alt ferdigprodukter. Men når Mathallen åpner for fult over 3500 kvadratmeter til høsten vil fersk frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt dominere. Forhåpentligvis vil markedet bli en inspirerende og ujålete plass for matglade studenter. Med helårs- og søndagsåpent ligger Mathallen an til å bli en sikker vinner.

Powered by Labrador CMS