4-4-2 Libretto

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Norge - Brasil, Ein fotballopera

# Av: Are Kalvø og Helge Førde

Scene: Det norske teatret

Regi: Erik Ulfsby

Under fotball-VM i 1998 klarte Norge å vinne mot Brasil i gruppespillets siste og avgjørende kamp. Denne magiske kvelden er utgangspunktet for Are Kalvø og Helge Førdes nye opera, og et noe ukonvensjonelt utgangspunkt for en libretto. Og det tar ikke lang tid før du skjønner at dette er en opera utenom det vanlige. Trolig er dette den første operaforestillingen der arrangøren deler ut gratis fotballskjerf til alle i publikum.

Under forestillingen blir vi presentert for et rikt utvalg karakterer. Spillerne på det norske landslaget er naturligvis sentrale, og mange av disse blir tatt skikkelig på kornet. Noen av høydepunktene er Øyvind Leonhardsen som løper rundt på scenen uten mål og mening, Myggen som lader opp til sitt innhopp med et par drinker og Drillo som motiverer landslaget med obskure geografifakta.

Det er ikke bare fotballspillere som er med i denne operaen. Foruten en syngende ball møter vi blant annet også kona til den eneste mannen fra Stryn som suger i fotball og en nerd som er sykelig opptatt av delelinjeproblematikken i Barentshavet. Litt for mye tid blir brukt på disse attpåklattene, men det er også forestillingens eneste svakhet. For Are Kalvøs ironiske humor passer perfekt til det folkelige operaformatet. Flere ganger brøt publikum ut i spontan jubel med påfølgende applaus, fordi Kalvøs opera lykkes med å gjenskape mye av fotballkampens legendariske stemning. Det føltes nesten som å være på en fotballkamp. Det føltes nesten som den magiske kvelden i 1998.

Powered by Labrador CMS