Din guide til hovedstaden

Er du ny student i byen? Ikke fortvil, Universitas guider deg frem til hva du kan finne på i Oslo når du ikke sitter med hodet begravd i en pensumbok.

Publisert Sist oppdatert

Ikke bare er det studiestart, det er tid for å leve livet utenfor husets fire vegger. Men kanskje denne byen virker som noe skikkelig ræl? Trikkene skriker som desperanter og den ene gjenboeren din har hatt rave hver søndag morgen siden du flytta hit.

Så prøver du å gripe studenttilværelsen for det den er verdt, men da du begynte å følge SiO på Insta fikk du kun et sparetips om å selge hårbørsten din, og en passivt aggressiv bitmoji som ber deg om å få ting gjort. SiO bare «ukens Oslotips». Universitas bare «semifjerne anbefalinger av steder og utbrettinger om studentlivets hendelser». Lykke til i høst, alle og enhver. Kanskje er det noe som faller i smak av det her.

Steder som er muligens billig og relativt brune

Ciderdrikkere, vindrikkere, «jeg liker ikke øl»-mennesker. Hvis du vil ha billig alkohol i blodet i Norges eneste by, må du legge av deg ølaversjonen din pronto. Hvis ikke, Gud være med deg i jungelen av dyr drikke. Du er herved advart.

Bydelskroer som Bydelskroa på Tøyen

Det er ingen bedre måte å bli kjent med byen på enn å bælme neppå et par iskalde halvlitere på byens lengstlevende puber. Biljard og jukeboks er også fast inventar. Kos deg.

Mastermind

Gi meg benker som knirker og bunnløse mugger! I Schweigaards gate kan et stykk anonymt utested gi deg akkurat dette. Et pluss er jo også det grønne temaet. Livet ditt er en stor green screen, baby! Ikke kast bort tiden din på å bruke mer enn nødvendig på de viktigste P-ene: pils og prosecco. Jeg vet ikke med deg, men når jeg sier det sånn, så høres det ikke så gæli ut å henge utenfor Utdanningsdirektoratet.

Ocean Bar

Koselig kaotisk og en ekte Godt & Blandet-pose av folk.

Stargate

Nei, det er ikke hele Norges Grammy-vinnende produksjonsteam jeg snakker om. Stargate på Grønland er det bruneste av det brune. Pluss for å ligge vegg i vegg med T-banen.

Los Tacos

Fyfaen, tenker du kanskje. Her har du snudd deg til det som liksom skal være en erfaren studentavis, og disse folka anbefaler deg Los Tacos? Det var ikke rennaræv du ba om, men noe som skal gi deg smaken på Oslo. Vel, hvordan høres 39 kroner pilsen ut? Drit i en eller annen bedriten burritobowl, skammen ved å bli sett henge på Los Tacos forsvinner raskt etter et par dypdykk i glasset.

Bonus

Er karaoke minst like viktig for deg som billig øl, er SYNG et passende sted for deg. På tirsdager velsigner de oss med gratis drop-in for studenter.

Steder å kjøpe klær når du får akutt behov for å bli en ny og bedre versjon av deg selv.

Uff Vintage

Uff uff, det er for dumt, i ordets beste betydning. Her er det genuint billig secondhand. Og så er det jo alltid gøy om man kommer ut igjen av butikken med et helt streit par med Levis, eller en litt suspekt skjorte som skriker fear and loathing.

Robot

Om noe dyrt, så tilfredsstiller stedet behovet til utålmodige sjeler som ikke orker å lete gjennom kilovis med ræl på Fretex. Her har det nemlig plukket ut det beste for deg.

Fretex St. Hanshaugen

Nipsnipsnips! Og billige bøker. Og en imponerende mengde glass. Da helst harry whiskyglass.

Velouria Vintage

Har du en greie for collegegensere og t-skjorter med print? Eller higer etter klær fra 50- til 90-tallet? Da er dette stedet for deg.

PAST Vintage/Livid

Som navnet kanskje røper: her har de klær fra the past (fra fortiden). Håndplukka og jevn strøm av nye (men gamle) klær.

Stedene der du får billig mat når du kommer på at det ikke er nok med de 40 pilsene og angsten du skal fylle maven med om ikke lenge.

Hokkigai

Sushi som er akkurat det sushi skal være. Greit billig er det også, og de som jobber der er helt putte-i-lomma-og-ta-vare-på søte. Wasabi Sushi på Tøyen Torg, og Mini Sushi på Carl Berners plass er to klare vinnere lengre øst i byen.

Jungel Pizza

Du svinger fra sted til sted uansett, sving innom Jungel Pizza. Steder har gråte-verdig god pizza, sånn sippe over ost til saus til bunn ratioen mens det tyter salami ut av kjeften godt.

Sham

Ikke la deg lure av shabby interiør og ordene du ikke forstår på menyen som oversettes kryptisk til «ris, kjøtt, spesielt krydder». Dette er byens beste syriske mat, og du kan spise fritert aubergine og tabbouleh til du går ned for telling.

Oslo Street Food og Vippa

Byens to billigere mathaller i Oslo. Angivelig også et streit første date-sted å ta en rask matbit på vei mot fyll og dårlige valg.

Tid for kafé og kaffe

Enten du vil det eller ikke, så er og forblir kafégåing en hovedaktivitet i det å bygge relasjoner. Men det er ikke bare svart kaffe og skolebolle, det kan være så mye mer!

Liebling

Her kan du sjekke ut alle de neste og beste fra Khio, samtidig som det er knusekoselig. Her er det også nice å lese, om du enda lever på ideen om å være student, men ikke har hatt en kritisk tanke siden seksualundervisningen i 8. klasse.

Java

Det de mangler av plass, gjør denne kaffebaren opp for i sitt sorte gull. Greit, vi skal ikke dra sånne «småprat ved kaffemaskina»-uttrykk om kaffe. Men la oss leve.

Pust

Intet mindre enn hele Oslos jobbested. Her går kaffen ned på høykant, og du kan sitte i ro og mak og late som om du får en god start på semesterets lange leseliste.

Tøyen Startup Village

Finerplaters fødested. Deilig atmosfære og billig kaffe. 10/10 jobbested. Ulempe: sannsynligheten er stor for å møte på han intellektuelle duden fra studiet du prøvde deg på uten hell i går.

Grådi

En skjult perle, som har en av Oslos diggeste uteserveringer. Er du i det fancy hjørnet, og er villig til å legge igjen litt cash, er dette stedet midt i blinken.

Tim Wendelboe

Progressiv nedskalering av gårsdagens drinkkjør med cappucino al freddo.

Steder for en «aktiv livsstil»

Folkehøgskole var «det beste året i livet ditt» og «du vet ikke om dette studiet er det rette». Vel, kanskje du trenger å komme deg i aktivitet? Kjenne klatreselen skjære mellom beina og virkelig føle at du lever. Livet kan tidvis bli en evig runddans mellom skjerm og seng, men disse stedene kan jo ruske opp i det. Her har du en liste:

 • Snø
 • Rush trampolinepark
 • Skur 13
 • Oslo Skatehall
 • Zipline Holmenkollen
 • Minigolf på Oslo Camping
 • Badstue på Kok Oslo/Oslo Badstueforening, Salt
 • Kajakk – leie av Turistforeningen på Sørenga
 • Klatring: Klatreverket Torshov, Vulkan klatresenter, Oslo klatresenter

Barene som er dyre, men også (kanskje) er verdt det:

Bruun-Larsen

Her ligger skarre-R-en i lufta, Oslos lille Bergen. Vil du ha litt inspirasjon til din kommende identitetskrise, må du sporenstreks løpe hit. Bonus for alltid å ha bangers på høyttaleren.

Torggata Botaniske

Det finnes en liten botaniker i oss alle. Drikk deg fram til den blant slyngende planter og spiselige blomster.

OsloVelo

Meget nice, men tror kanskje vi må ta debatten om mengden sykkelbarer i Oslo. Pluss for å selge mugger med øl<3

Eff Eff

For deg som vil ha smaken på vin, østers og den viktigste afrodisiakum av de alle: Lars Vaular.

Kunstnernes hus

Det er lov å meske seg med kultureliten. Jækla mat pizza har de også.

Fuglen

Med estetikk godt planta i teak-land, tar drinkene deg til en annen dimensjon. Kaffen er heller ikke snau.

Stedene å spise ute uten å måtte ta opp kredittlån etterpå

Lille Saigon og Da Lat Cafe

Skikkelig vietnamesisk og skikkelig godt. Her kan du ta med hele vennegjengen og alle kommer nok til å si seg fornøyd med utvalget. Er du gira på vietnamesisk på Torshov, er Pho Mai stedet for deg.

Palmyra Cafe

Har du flyttet til hovedstaden for å oppleve ting du ikke har opplevd før, burde du snarest flekke opp skriveblokka. Her får du real tamilsk mat.

Punjab Tandoori

Serverer upretensiøs digg indisk mat for en ok mengde kronasjer.

Kaffistova

Du trodde det skulle gå fint å forlate vestlandsbygda di, men nå har savnet dratt deg ned i fosterstilling. Frykt ikke. Mellom lange rekker av pensjonister og kjenninger fra hjembygden finnes det en trygg kantine for hele distrikts-Norge. På menyen står blant annet den hellige gral: raspeball.

(Et utvalg) der doene er gratis og blæra full

Vi nominerer det å måtte holde seg gjennom en hel kveld med pilsing i park som noe av det jævligste med pandemien. Men det finnes frelsere blant oss, og med det mener vi gratis toalett. Der det er tisserom er det hjerterom. Her er en kjapp og grei liste:

Bonus: det verste stedet å gå på do, den helevetesdoen i Tøyenparken der en av oss (angivelig) måtte squatte oppå doen ettersom den var helt tetta igjen.

 • Steen og Strømm, underetasjen
 • Operaen
 • Alle studiestedene (vi er bare ett stort fellesskap<3 klem<3)
 • Colosseum Senter
 • Alle Deichman-bibliotekene i byen
 • Oslo Street Food
 • I kirker — Guds hus vet ingen tisseskam
 • Aker Brygge kjøpesenter
 • Offentlig toalett ved Oslo Havn KF og på Vippa

Steder å komme seg etter 19 fyllekuler på rad som ikke er baderomsgulvet.

Vespa & Humla

Vi har alle gjort det. Funnet oss en eller annen fet person på fest, snøvlet på do at «vi må henge» og avtalt brunsj dagen etterpå. Drømmen lever, og den heter Vespa & Humla. Kort vei til Sofienbergparken, dvs. du kan stupe med trynet først i gresset om det er akutt behov for det.

Vestkanttorget hver lørdag

Bruktmarked er perfekt medisin for å ignorere gårsdagens utskeielser (les: dårlige valg).

Astrup Fearnley

Noen ganger er alt du vil at gårsdagen skal komme i retur i håp om at det skal gi en slags lettelse. Hvorfor ikke sjekke ut en korsfestet sau? Når alt kommer til alt, så er det bare «a reflection of the hopeful terror of day».

King Falafel

Denne matvognen ruller rundt på Youngstorget så falafelen kan rulle rett ned i våre mager. Falafel N’ Juice på Løkka er ei heller et dårlig bakfullt valg.

Iladalen park

Her kan du ligge langflat uten at alle er på park-sightseeing rundt deg.

Steder å ta «den» samtalen med den du har hooka med i fadderuka om at du egentlig ikke er keen.

Laundromat

På å tide å lufte skittentøyet, for dette er stedet der hele Oslo slår opp. Offentlig nok til at du kan stupe ut døren og inn på trikken så snart avgangen melder seg, men enda dunkelt nok inne til at skammens lenker kun er dine egne.

Kaffebrenneriet

Oslos største merkevare etter Petter Stordalen — kaffen er halvgod, atmosfæren er slitne barnefamilier. Du kommer deg like fort ut, som inn i det halvslitne kollektivet til han du plukket opp i toga.

Les også: Univer­sitas anmelder Oslos billig­res­tau­ranter

Powered by Labrador CMS