Interessant om gentrifisering

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Tone Huse

# Tøyengata – et nyrikt stykke Norge

# Flamme Forlag

Lett tilgjengelig litteratur om norsk gentrifisering (prosess der et byområde går fra å være et arbeiderklassestrøk til å bli et middelklassestrøk, journ.anm.) er ikke akkurat hverdagskost. Derfor skal Tone Huse ha all mulig ros for å ha skrevet en grundig bok som setter fokus på noe av det mest spennende ved byutviklingen i Oslo.

Ideen om å ta for seg én enkelt gate og intervjue nåværende og tidligere beboere er god, og flere av beboerne har et til tider nesten overraskende gjennomtenkt forhold til gentrifiseringen satt opp mot sine egne erfaringer. Likevel blir Huses fokus til tider noe ensidig. Beboernes historier er interessante, men blir ofte vel like når de forteller om hvor mye kjipere det har blitt å bo på Grønland nå som middelklassen har flyttet inn.

Middelklassen selv kommer sjelden til orde, noe Huse skriver at har vært et bevisst valg uten å gi annen begrunnelse enn at det er gjort «…til fordel for målsetningen om å utvikle en bedre forståelse av hvordan gentrifisering påvirker sårbare grupper». Hvorfor det ene utelukker det andre skriver hun ingenting om.

Men dette er likevel absolutt noe du bør lese – for å lære mer om byen du bor i og hvordan du som student (og fremtidig middelklasse) påvirker byrommet rundt deg.

Powered by Labrador CMS