En perle blant svineri

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Flu Hartberg

# Fagprat

# Cappelen Damm

«Seriøse» tegneserietegnere fra undergrunnen har i hovedregelen sett seg for gode for det kommersielle avisstripeformatet, med sin nærmest industrielle produksjon av stort sett forutsigbare punchlines og oppgulp over utslitte temaer.

Det har derfor vært befriende å observere at Dagbladet inntil nylig har funnet plass til en serie der stereotypiske persongallerier og punchlines er erstattet med absurd dialog og ulekre figurer med grotesk overdimensjonert tannkjøtt. En serie uten overordnet konsept, men med en vanvittig overflod av sprø, kreative innfall. Som nesten alltid er sinnssykt morsom samtidig som den er innsiktsfull og intelligent.

Serien heter Fagprat, og er nå utgitt i samling. Samlingen er litt spøkefullt lagt opp som en slags håndbok til alle livets sider. Den er således inndelt etter temaer som «Arbeidsliv», «Politikk» og «Kunst». Det virker unødvendig å presse en serie som i utgangspunktet er så fri fra konvensjoner inn i et slikt konsept, og inndelingen bidrar i noen tilfeller til at striper som ligner hverandre hoper seg opp.

Det forandrer ikke det faktum at Fagprat er Norges suverent kuleste stripeserie akkurat nå. Nå er den ikke lenger å se i Dagbladet, og avisene er igjen det siste stedet du bør sjekke hvis du vil vite hva som er kult på tegneseriefronten.

Powered by Labrador CMS