Friskt tilskudd: Med sine nakne tekster og fresende rytmer vil dette albumet snike seg inn på spillelisten for parkpils og vårsol, med din nye vennegjeng på øret, skriver Universitas anmelder om debutplata.

Ærlig og lekent om voksenlivet

Klossmajors oppløftende og upretensiøse debutalbum er perfekt sommermusikk og et solid tilskudd til norsk pop.

Publisert Sist oppdatert

Ordner seg for snille jenter

  • Artist: Klossmajor
  • Sjanger: Pop
  • Plateselskap: Drabant Music

Gjennom tankestrøm-tekster presenterer trioen Klossmajor livet som ung voksen kvinne i det moderne samfunnet. Resultatet ligner en oppvekstroman i et album — i best mulig forstand. Det upretensiøse og lettbeinte debutalbumet kombinerer trekk fra rap, pop og jazz på en forfriskende måte, med befriende driv og lekne rytmer.

Klossmajor har en gjennomgående ærlig og ufiltrert skrivestil som minner om Kaja Gunnufsens lite selvhøytidelige tekster. Dette skinner gjennom i blant annet «Skjønte ikke du var borte», som åpnes av en svakt leende vokalist med ordene: «Jeg mener alt i denne sangen.» Denne naive og utleverende fortellerstemmen følger samtlige låter og gir et nostalgisk preg — man aner en tenårings sukk over verdens urettferdighet og ønsket om å aldri vokse opp, sukk som ikke forsvinner, men avløses av nye sukk i tjueårene.

Musikalsk gir Klossmajor assosiasjoner til No.4 og Fieh, med sine myke harmonier, og groovy riff. Synthene er utstrakte og gitaren både kvikk og fremdrivende. I grensen mellom tekstlig naivitet, jazz og pop har Klossmajor funnet sjangermiksen du ikke visste du savnet. Debutalbumet legger opp til spenning i påvente av ny musikk fra trioen.

Til tross for hjertesukk og feiling, er det også støtte å få fra gode venner. Man aner både frekkhet og skarphet ved tekstene, som løfter plata flere hakk. Selvtillitsbyggende strofer som «Alle våre bestevenner sier vi er det du trenger» fra åpningssporet «Jenter», er som å høre den bastante venninna di fortelle deg at du er et kupp, og gi deg det dyttet du trenger.

Tidvis er tekstene nokså tettpakket, men balanseres av musikalske grep som temposkifte og veksling som gir helheten mer eller mindre luft. Kalkulerte avbrekk fra melodien fremhever driven i låtene, og bandet viser bevissthet over tekstlig og rytmisk presisjon. «Heier på meg» byr eksempelvis på vokal i retning rap, og låtskriver Karoline Karlsen setter rim og ordvalg i et vellykket fokus over gyngende koring.

Avslutningslåta avdekker en finurlig sirkelkomposisjon ved å flette inn verselinjer fra introlåta «Alle våre bestevenner sier vi er det du trenger», og understreker at det tross alt ordner seg for snille jenter. Slaget slås for et albums kronologi, samtidig som enkelte låter står seg godt alene.

Klossmajors debutplate er et friskt tilskudd til norsk pop. Med sine nakne tekster og fresende rytmer vil dette albumet snike seg inn på spillelisten for parkpils og vårsol, med din nye vennegjeng på øret.

Powered by Labrador CMS