Hasj-habitus

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Willy Pedersen og Sveinung Sandberg

# Cannabiskultur

# Universitetsforlaget

«Med afghanerpels, da var du høvding ... Hvis snuten kom og skulle sjekke deg, så var det helt umulig å kjenne hvor hasjklumpene var, hehe.»

Neida, det er ikke en ny film fra Wam og Vennerød. Sitatet ovenfor er snarere hentet fra UiO-forskerne Willy Pedersen og Sveinung Sandbergs nye sosiologiske studie der påstanden er at cannabis er sterkt knyttet til en egen subkultur – en subkultur som gjennomsyrer all bruk, produksjon og distribusjon av stoffet.

Ikke dermed sagt at det ikke er underholdende. Forfatterne har intervjuet 100 cannabisrøykere – fra middelklassens helgerøykere med karrierer og familier, via smuglere, dealere og produsenter, til personer som bruker planten medisinsk – og utdragene fra intervjuene er god lesning. Hadde det ikke vært for de vitenskapelige referansene samt en og annen «diskurs» og «habitus», kunne en fort glemt at det var vitenskap en leste.

Kapitlene som handler om privat marihuanadyrking og kompisdistribusjon er attpåtil meget lærerike. Hvis du eier en Snoop Dogg-skive eller har en kompis som er stoner, er det derimot begrenset hvor mye nytt du lærer av kapitlene om hasjrøykernes særegne symboler og ritualer (manifestert gjennom huskeregler som «den som mekker’n trekker’n»).

Alt i alt befester imidlertid Pedersen sin rolle som en fornuftens stemme i narkodebatten, med en bok som er både lettlest og velargumentert. Sjekk den ut og pass den videre.

Powered by Labrador CMS