Koselig kulturkritikk

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Jonas Hassen Khemiri

# Et øye rødt

# Gyldendal

Misforstå meg ikke: Jeg liker «Et øye rødt» – de sentrale figurene er sjarmerende og engasjerende, og språket, en kebabfornorsket versjon av den generelle svenske innvandrerdialekten Rinkeby-svensk, er interessant. Og handlingen generelt er «varm, skarp og morsom», som omslaget kan fortelle.

Det er bare det at jeg er usikker på hvor kosen slutter og alvoret begynner. Er boka en kløktig behandling av vanskelige temaer, som integrering, rotløs identitet og bevisst og ubevisst rasisme? Er det en konsentrert dannelsesroman som bekrefter det så mange latente, men motvillige rasister egentlig tørster etter å få bekreftet, nemlig at «de», innvandrerne, er folk de også, som runker og drikker og ler av teite vitser, akkurat som «oss»? Eller er det en slu forfatter som lurer på oss en middels tenåringsroman med en ekstremt smart markedsføringsplan?

Boka handler om unge Halim. Fra et identitetsdrøftingsperspektiv en passe sint ung mann, reflektert nok til å føre en halvlitterær dagbok om sitt liv som «tankesultan» i opprør mot den svenske integreringsplanen. Selv om han kan skrive tradisjonell svensk, velger han bevisst å skrive i et uintegrert, opposisjonelt språk, og gjør seg mer «svarting» enn han i utgangspunktet er. Fra et tenåringsromanperspektiv handler det om en ung mann som blant annet forelsker seg i den tøffeste jenta, ser at faren sin slett ikke er uten sine svake sider, tagger på do, og ellers stort sett opplever ting som kunne skjedd med hvem som helst i den alderen. Alt er ikke enkelt, men livet er ikke det verste man har.

Det er imponerende at det går an å skrive en så hyggelig tekst om så vanskelige temaer. Og det er det som gjør meg skeptisk: er dette ufarliggjøring av problemene til et samfunnslag som sliter langt nede på rangstigen? Er det sosialporno og litterær valium for bekymrete hvite skandinaviske sosialdemokrater? Jeg mistenker at det ikke er det. Men jeg er ikke helt sikker.

SKARP: Jonas Hassen Khemiri har svensk mor og marokkansk far, og har skrevet en interessant roman om møtet mellom skandinavisk og arabisk kultur.

Powered by Labrador CMS