
Lekent om maten i klimaspagaten
Mer enn mett er mer enn bare en smakfull kokebok, det er også et grundig stykke matkunst og et skippertak for klima.
Blir jeg mett? Smaker det noe? Må alle bli veganere? Hva med soya og avokado? Med slagordet «økt bevissthet, ingen pekefinger» geleider Mia Frogner leseren inn i en plantebasert matverden. Og selv med to tidligere kokebok-publiseringer i samme gate, greier Frogner likevel å gjøre noe helt nytt denne gangen. Med en leken og folkelig tilnærming inviterer hun leseren til å tenke helhetlig om mat og byr på langt mer enn bare oppskrifter. For selv om mat er tradisjon, hygge og sosialt, mener Frogner det også er vår beste sjanse ut av klimakrisen.
Les også om UiO's nye takhage: –Det er magisk å dyrke mat
Gjennomsnittsnordmannen spiste 51,9 kilo kjøtt i 2019. Av 30.000 bønder i landet er det bare 2 prosent som driver med grønnsaksproduksjon. Vi vet jo at kjøttproduksjon utgjør et av de største kakestykkene i klimautslippsbrøken, men å endre på noe så kjært som mat sitter langt inne. Det forstår Frogner, men hun gjør likevel et tappert forsøk. Hun tar fatt på klimasaken fra kjøkkenbenken på en ujålete og enkel måte. Dette vinner hun på. Glem kokeboken til den stereotypiske, yoga-elskende veganeren som spiser acai bowls og drikker sellerijus. Her er delikatesser og eksotiske ingredienser satt til side for å hylle sesongbasert og lokal mat, og øverst på podiet står restemiddagen (eller restefest, som forfatteren selv foretrekker å kalle det). Her er ikke målet å følge en oppskrift, men å forstå den. Ingrediensene beregnes ikke i gram og desiliter, men i klype, klunk og slump. Vi oppfordres til å smake på maten og være med i prosessen, og som Frogner selv sier det: «Etter du har laget oppskriften et par ganger, er den din.»
Frogner, en bygdejente fra Distrikts-Norge med besteforeldre på gård, skremmer ikke bort han som vanligvis stempler prat om bærekraft og klimasmart mat som grønn propaganda. Hun har satt av en tredjedel av boken til å forklare og ufarliggjøre alt som har med mat, miljø og klima å gjøre, slik at togradersmålet, Parisavtalen, matsvinn og klimarapporter kan bli forståelig for hvermannsen. Med et behagelig språk som oser av grundig kildearbeid, trekker hun elegant linjer mellom klima og matproduksjon. Hvorfor er ikke norsk, rødt kjøtt mer miljøvennelig enn en avokado fra importert fra Chile? Hva er problemet med soya? Her får du både klimastoff og plantebasert ernæring «for dummies», uten at det blir kjedelig påfyll for deg som allerede er belest på området.
Mer enn mett har en smart oppbygning og et logisk system som tilfredstiller OCD-nerven. Samtidig er det hele gjort veldig enkelt. Den er delt inn i tre deler: før vi spiser, det vi spiser, og restefest. Innbakt i kapitlene ligger det huskelister, prioriteringslister og tips til hva som kan byttes ut med hva. Bør du velge importert økologisk grønnsak eller norsk, ikke-økologisk, grønnsak? Frogner har svarene — og helst gjerne i form av en liste. Du slipper dessuten å måtte haste av gårde til butikken for å kjøpe den ene ingrediensen du mangler. Har du ikke gulrot? Vi bruker sopp. Trenger du å bruke opp noen vasne tomater? Putt det i her. Så lenge du har de aromatiske basene på plass og har knukket umami-koden, får du lov til alt, sier Frogner. Bortsett fra å kaste noe, da. Men med et resteregister bakerst i boken, som matcher hva enn du skulle ha igjen med en oppskrift i boken, slipper du uansett det.
Universitas anmelder Pappas hemmelighet: Fars historie i en datters språk
Det er ikke mye å utsette på Frogners tredje kokebokpublikasjon. Men med en antagelse om at Frogner ønsker å engasjere et bredt spekter av nordmenn, kan det grafiske, nærmest barnebokaktige uttrykket trolig bli en snublepinne på veien dit. Med fargerike sommerfugler og små markjordbær over oppskriftene frykter jeg at hun hovedsakelig appellerer til et allerede grønn-frelst publikum. Mister hun grillkongen Rolf på 52 år allerede ved første blikk? Kanskje. Kunne hun ha fanget ham opp på en annen måte, men med samme budskap? Et godt spørsmål. Med sitt sukkersøte omslag og flink-pike-budskap sper hun muligens bare videre på veganerstereotypien.
Kanskje er du en av de som først dras inn i boken av det eventyraktige omslaget, den fortryllende grafikken og de vakre matbildene. Kanskje ikke. Men det er uansett ikke det som får deg til å bli. Mer enn mett er mer enn bare en kokebok, og jeg drister meg til å påstå at den også er en fremtidens kokebok. Fremtidens kokebok må se klimakrisen i hvitøyet og tenke sesonger, ernæring og ressurseffektivitet. Samtidig bør det jo også smake himla godt. Her treffer Frogner på alle punkter.
Les også om hva som reddet en avlyst festivalsommer: Mer enn bare et plaster på såret