FORPLANTNING I FOKUS:Teater Neuf skildrer bedrag på Chateau Neuf.

Og hei hvor det går!

Harold Pinter åpner dørene til et spennende univers med Bedrag. Forestillingen på Chateau Neuf er morsom og litt masete.

Publisert Sist oppdatert

Anmeldelse

# Teater Neuf

# Bedrag

# Harold Pinter (1978)

Teater Neuf sparer ikke på kruttet med forestillingen Bedrag. Som publikum blir vi kastet rundt i det svette utroskapsuniverset nobelprisvinner Harold Pinter har skapt. Det hele starter med bryllupet mellom Emma og Robert, der Jerry er Roberts forlover og Emmas elsker. Frekt. Så tar forestillingen et hopp i tid, med en fiffig scene om forplantningslære som pauseunderholdning, til oppgjøret mellom Emma og Robert. Deretter går forestillingen bakover i tid, og trekantforholdet mellom Emma, Robert og Jerry nøstes opp. Utroskapens natur blir blottlagt, og vi mister etter hvert oversikt over hvem som bedrar hvem. Gjennom den enkle dialogen avslører Pinter menneskenes skjulte motiver, overlegenhet, uærlighet og selvbedrag.

Skuespillerne står på, og leverer glimtvis gode prestasjoner. Heidi Pedersen Jor har en takknemlig rolle i Bedrag som Barnet. I scenene der Barnet kommer inn og klager over de voksnes oppførsel, blir tempoet betraktelig redusert, og publikum får pusterom. Barnet fungerer også godt som forteller. Forestillingen svekkes av det ellers gjennomgående heseblesende tempoet, da det blir lite dynamikk. Endre Ellefsen og Kim Eidhagen, som Robert og Jerry, raser vel raskt gjennom de fleste situasjonene. De gir imidlertid publikum fine skildringer av flaue kompismøter i Friends-stil, der den ene vet at den andre vet, men vet ikke om den andre vet at han vet. Fristerinnen Emma spilles av Eva Cecilie Holte som har beina godt plantet, og hopper fint mellom de to fyrige unghingstene.

På grunn av det høye tempoet blir publikum snytt for mye av spenningen som ligger i møtene mellom de utro karakterene. Når rollene drikker sprit i bortimot alle scenene, blir det fort masete og lite virkningsfullt. Det er gjort forsøk på å bryte opp noen av situasjonene med raske hopp i tid og rom. Av og til fungerer disse grepene utmerket, men når en bruker det samme trikset for mange ganger, forsvinner noe av effekten.

Bedrag er et spennende stykke med aktuelle problemstillinger. Forestillingen iscenesatt av Teater Neuf tar dessverre ikke godt nok vare på materialet, selv om skuespillerne gjør en hederlig innsats. Det blir rett og slett for mye tempo og krutt på scenen.

Powered by Labrador CMS