Universitas tester juleøl
Enkelte av årets juleøl er skivebom, mens andre bryggerier har truffet innertier. Dette er årets vinnere og tapere.
Nå er det jul igjen, og jula varer helt til påske. Men juleølet gjør seg aller best i desember. Årets utvalg er som alltid en solid berg- og dalbanetur. Veldig mange henger midt på juletreet, noen ligger henslengt på bakken, mens et fåtalls skinner på toppen som stjerner og lyser vei i mørket.
Vi har kjørt gjennom en løype bestående av 41 øl, fordelt på klasse A, D og F. Panelet har bestått av fire ungkarer og en kvinne, og ingen av disse har hatt kjennskap til hvilket merke som har rent ned strupen.
I klasse A, den snille ølen med null prosent alkohol, har vi sjekket fire varianter. Her er det Julebrygg Freeze fra Mack panelet anbefaler, selv om det er tett kamp. Snill i smaken, nøytral og balansert. Drikkbar, men mangler brodd, er konklusjonen. Andreplassen gikk til Munkholm Juleøl. Panelet var ekstremt samstemte om at dette var en fyldig og syrlig lettøl med lite ettersmak. Clausthaler, på tredjeplass, ble beskrevet som flat og med lite smak. Rett og slett daff. Sistemann, Juleuten fra Aas, skapte litt splid i panelet. Tre femtedeler mente den smakte direkte ille, mens to mente den var helt ålreit.
Den alkoholholdige ølen du får kjøpt i butikken, har klassebokstaven D. Her er det interessant å se at Mack topper skalaen, men også ligger på bunn. Mack Juleøl på flaske begeistrer i stor stil. Punchy sak med ekte rundhet og fin-fin balanse. Fruktig og med mye smak av jul. Derimot havner samme type øl i boksvariant på tredelt sisteplass. Her er konklusjonen at ølet fungerer til øldrikking, men at julesmaken er for anonym. Mack kupper også andreplassen i den positive enden av skalaen med sin X-masprty, beskrevet som lett drikkbar og med kraftig signatur. Jul, mente panelet. Rignes juleøl med navnet Dahls, kommer på tredjeplass på seierspallen. Fyldig med smak av mørk sirup og mye jul.
Foruten Mack juleøl på boks, kommer også Ringnes Juleøl på flaske på sisteplass. Grei nok som øl, men for veik og lite spennende som juleøl. Også Hansa Borgs Fredrikstad Juleøl havner her, med samme konklusjon.
Blant ølet som er såpass sterkt at du må handle det på polet, klasse F, er panelet helt enig i hva som havner på jumbo. Det er Handelbryggeriets Nissemor. Byr verken på kullsyre eller spennende nyanser.
På andre enden av skalaen snakker vi tredelt førsteplass i et, nok en gang, samstemt panel. Fredrikstad Juleøl er en krydret sak som gir noe å tygge i. CB Juleøl gir også den rette smaken av jul, og panelet storkoste seg. Panelet hadde også i høy grad sansen for Berentsen juleavec. For et øl! Nydelig balanse mellom bitterhet og brenthet. Fjorårets vinner i klassen, Nøgne Øs God Jul, måtte pent finne seg i å bli skvist ned på andreplass av denne trioen.
Les alle ølene omtalt nedover her:
Ølene under er rangert etter klasse, i stigende rekkefølge (de beste nederst).
Klasse A
AAS JULEUTEN
Karakter: 4, 1, 1, 1, 3 (10/30)
Mer futt enn hva som kan forventes av alkoholfritt øl. Men flertallet mener like fullt denne rett og slett smaker ille, med minst like fæl ettersmak – en smak av møllkuler, mente en paneldeltaker.
HANSA BORG CLAUSTHALER JULEØL
Karakter: 2, 2, 3, 3, 2 (12/30)
Flat, lite smak og vannaktig. Rar ettersmak. Flere i panelet fikk assosiasjoner til øl som har stått åpen i flere timer, mens en mente den smakte som en blanding av dårlig julebrus og daff Farris.
RIGNES MUNKHOLM JULEØL
Karakter: 3,3,4,3,3 (16/30)
Her var panelet ekstremt samkjørte i dommen. Fyldig og lettkledd med lite ettersmak. Syrlig mente noen, mens andre gikk lenger og sa sur som en gammel sitron. Lukter litt spagettisaus av typen Dolmio, mente en i panelet.
MACK JULEBRYGG FREEZE
Karakter: 3, 3, 4, 4, 4 (18/30)
Dette er vinneren i klase A. Panelet mener ølen var snill i smaken.
– Ikke beinhard. Har kanskje litt vel lite brodd. Men kunne drukket litt av denne, mente en.
– Rimelig nøytralt og balansert. Dameøl, sa en annen.
En tredje kunne spore en hengende nøttesmak.
– Positivt, sa vedkommende.
Klasse D
RIGNES JULEØL (FLASKE)
Karakter: 2, 3, 3, 2, 3 (13/30)
Ølen er for så vidt grei, men smaker litt lite jul. Mangler noe på bunnsegmentet, og er en typisk jenteøl. Hovedproblemet er at ølen er lite spennende og for veik som juleøl.
– Den er ikke helt fri for såpelukt, heller, noterer en i panelet seg.
MACK – MACK JULEØL (BOKS)
Karakter: 3, 3, 3, 2, 2 (13/30)
Dominerende lukt av mose og humle, noe som ikke oppleves som positivt fra flertallet i testpanelet. Et samstemt panel konkluderer:
– Dette funker bra om målet er øldrikking i seg selv, men en for anonym smak trekker ned.
HANSA BORG – FREDRIKSTAD JULEØL
Karakter: 2, 2, 2, 3, 4 (13/30)
Panelet reagerer på en forferdelig lukt på dette ølet. Og smaken er ikke særlig mye bedre.
– Dette gir assosiasjoner til no’ billiggreier fra REMA 1000. Smaken er flat og er en alt for veik øl i sin klasse. Prøv igjen.
AAS JULEØL (FLASKE)
Karakter: 3, 3, 3, 2, 3 (14/30)
Denne er ok, men ikke noe mer. Frisk, men samtidig mangler noe på bunnsegmentet av smaken. Panelet savner mer jul.
– Den er ikke akkurat som en panservogn når den entrer ganen, sier en.
Men det mest avskrekkende er lukten: Lukt av oppkast eller parmesan, var det bred enighet om i panelet.
AAS – LUNDTANGENS JULEØL
Karakter: 3, 2, 3, 4, 3 (15/30)
Panelet mener denne ølen ikke når opp sammenlignet med sine konkurrerende klassekamerater. Veik, sier flere, men med en snert mot slutten. Dessverre holder ikke snerten. – Her er det ganske mye jul. Men ikke dominerende nok, sier panelets mest positivt innstilte.
TUBORG JULEØL (BOKS)
Karakter: 3, 3, 3, 3, 4 (16/30)
Et meget lyst juleøl, i både utseende og smak, men ølet gir dessverre ikke de rette juleassosiasjonene. – Hvor fanken er nissen?!
Det store problemet her er ikke smaken, for det er for så vidt et godt øl, men det smaker rett og slett ikke jul.
HANSA BORG – HANSA JULEØL (FLASKE)
Karakter: 3, 3, 4, 4, 4 (18/30)
Et rimelig søtt og lett juleøl, som både lukter og smaker jul. Klarer ikke helt å skille seg ut på noen måte, og ølet får trekk fra en del av testpanelets deltagere for å framprovosere unormalt mye raping.
– Jeg rapet en gang per slurk av dette ølet. Det virker ikke særlig seriøst fra bryggeriets side. Hva skal all denne rapingen være godt for?
AAS – AAS GOURMET JULEALE
Karakter: 4, 4, 4, 3, 3 (18/30)
Spennende, litt syrlig juleøl, med mye skum og mye jul. Skumkonsistensen trekker ned og panelet skummer ikke akkurat over av begeistring:
– Det skiller seg fra resten av ølet på en merkelig måte. Det ser faktisk ganske ekkelt ut, ass.
Dette juleølet står seg som en «før-maten-øl», mener testpanelet. Markert krydret ettersmak.
BERENTSENS BRYGGHUS – BERENTSENS JULEØL
Karakter: 4, 4, 4, 3, 3 (18/30)
En fin balanse mellom krydderet i dette ølet, men det mangler en brodd her. Et godt øl, som hadde tjent på å skille seg mer ut. For mainstream, og glir rett inn sammen med resten av den grå massen av juleøl som vaker rundt terningkast tre og fire.
– Hey, dette smaker øl. Sjokk.
– Ja, det er bare just another juleøl, liksom.
HANSA BORG – HANSA JULEØL (BOKS)
Karakter: 3, 4, 4, 4, 4 (19/30)
Imponerende juleøl-lukt, men smaken skuffer noe satt opp mot den gode lukta. For kjedelig til å nå helt opp, men pluss for at dette ølet fikk panelet til å bryte ut i spontan allsang til Cat Stevens klassiker «Morning has broken».
– Dette juleølet fortjener å smakes, men ikke lanseres som THE juleøl. Til det er det for kjedelig.
HANSA BORG – CB JULEØL
Karakter: 4, 2, 4, 5, 4 (19/30)
Ren og streit, men kanskje litt for lite utfordrende. Lite fullt, er ikke så kraftig som en kunne forventet. Byr på lite motstand. Likevel velbalansert og lettdrikkelig med de obligatoriske smakene.
– Skal du bli full i julen, kan denne inngå i konsumet, sies det.
Men den har altså for lite spark for å hevde seg ytterligere.
AAS – AAS JULEØL (BOKS)
Karakter: 4, 4, 4, 4, 4 (20/30)
Et lett fordøyelig øl, uten noe stort overraskelsesmoment. Lys i farge og smak til juleøl å være, men en litt for dominerende vannsmak ødelegger for flere øyne på terningen.
HANSA BORG – BORG JULEØL
Karakter: 5, 4, 4, 4, 3 (20/30)
Relativt søt til juleøl å være. Kunne godt vært litt mindre søthet, og ditto mer dybde i kryddersmaken.
– Dette er et juleøl som hevder seg selv om jeg nå har drukket 17 andre. Det står det respekt av, mener et av testpanelets deltagere, som ikke er enig med resten av panelets vurdering av terningkast.
MACK – MACK ARKTISK JULEØL
Karakter: 3, 4, 4, 5, 5 (21/30)
Klassisk juleøl-smak. Velbalansert og fyldig øl med mye krydder. Vil trolig passe utmerket til pinnekjøtt og annen salt julemat.
– Kraftige saker, som gjør at man må være forsiktig med inntaket. Men den fortjener definitivt sin plass i kjøleskapet, mener panelet.
HANSA BORG – HANSA JULEBRYGG
Karakter: 4, 4, 4, 4, 5 (21/30)
Det er enighet i rommet om at denne ølen har et fruktpreg. Antakelig kunne denne stått godt til akevitten. Bred friskhet som gir lyst på ny slurk. Sparker verken oppover eller nedover, og ville vært god til julematen. Leskende, men setter for lite avtrykk til å komme på seierspallen.
RINGNES – DAHLS JULEØL
Karakter: 6, 5, 4, 4, 3 (22/30)
– Dette minner om fars hjemmebrygg fra Grue i Hedmark! Good shit.
– Jupp. Dette smaker i alle fall jul.
Fyldig og med smak av mørk sirup og mye jul. Mangler litt for å nå høyere opp, men er for all del et godt øl som vil passe i de fleste anledninger.
MACK – X-MASPRTY
Karakter: 4, 5, 5, 5, 5 (24/30)
Lett drikkbar, med en kraftig signatur. Litt bitter i ettersmak, og en juleøl som burde passe godt i jula for både nissemor og nissefar.
– Her er det jul! mener testpanelet.
MACK JULEØL (FLASKE)
Karakter: 4, 6, 6, 5, 6 (27/30)
Denne ølen begeistrer de fleste i panelet. Kan drikkes flere av. Punchy sak med ekte rundhet og fin-fin balanse. Veldig fruktig, fin friskhet og mye ettersmak. En god øl med mye jul.
– Jeg får lyst til å pynte juletreet og høre på partymusikken, sier flere.
– Muligens litt kjedelig, sier panelets mest skeptiske deltaker.
Klasse F
HANDBRYGGERIET, NISSEMOR
Karakterer: 1, 1, 1, 1, 1 (5/30)
Dette er testens verste øl. Har det stått åpent en uke? lurer en paneldeltaker. Det er surt og byr hverken på kullsyre eller spennende smaksnyanser. Ølet er svært eksperimentelt og det har gått i gal retning.
AAS, JULEØL
Karakterer: 2, 3, 3, 3, 4 (15/30)
Her er vi inne på den kraftige juleølen. Barsk smak av skog og anis. Fyldig og tøff i smaken.
– Dette er manneøl!
Deilig og fløtemykt skum. Kan balansere enhver akevitt.
LERVIG AKTIEBRYGGERI, VELLAGRET LERVIG JULEØL
Karakterer: 4, 4, 3, 2, 3 (16/30)
Det lukter ikke noe særlig og mangler pågåenheten som man kan forvente i denne klassen. Ølet mangler også julekarakteristika, som krydder for eksempel. Det har en fin mørk farge.
BERENTSENS BRYGGHUS, BERENTSENS JULEFNUGG
Karakterer: 3, 3, 3, 4, 3 (16/30)
Ølet er helt greit, og ganske anonymt. Det fungerer sikkert til å skylle ned maten, men hvis du krever mye smak av jul, les krydder, så er ikke signaturen til dette ølet distinkt nok.
AASS, JULEØL DET ORIGINALE
Karakterer: 3, 3, 4, 3, 3 (16/30)
Her er det en anelse jul, men den blir anonym. Det er ikke nok krydder til å overbevise og smaken, som er helt grei, forsvinner fort. I konkurranse med de andre ølene blir smaksopplevelsen for flat.
RINGNES, RINGNES JULEØL
Karakterer: 5, 3, 3, 4, 4 (19/30)
Har helt klart juleånden over seg. Den er moderat krydret og yter litt motstand. Ølet smaker brent.
HANSA BORG, HANSA JULEØL
Karakterer: 4, 4, 6, 4, 3 (21/30)
Den er spiss og det liker vi. Ølet markerer seg, og kan stå som ledsager til både ribbe og kebab. Noen vil kanskje si at det har noen mangler i diskanten, at den ikke er crazy nok.
HANDBRYGGERIET, NISSEFAR
Karakterer: 3, 4, 5, 6, 3 (21/30)
Lukten er nøytral. Smaken har god fylde, en mørk sødme og et hint av moreller. Ølet er veldig brent. Man kan ikke drikke litervis av dette ølet, anissmaken blir litt for påtrengende for det.
DAHLS, JULEØL
Karakter: 3, 4, 5, 5, 4 (21/30)
En fin øl, men kan man forvente mer av en klasse F-er?
Klassen stiller spesielle krav til tyngde. Denne holder, men bare nesten. Grei balanse mellom fylde og brenthet.
AAS JULEØL
Karakter: 3, 5, 5, 4, 5 (21/30)
Fruktig og sødmeaktig. Litt vannaktig i ettersmaken. Får litt høyere skår fordi den er spennende. Lang ettersmak.
RINGNES JULEBOKK
Karakter: 6, 1, 4, 5, 6 (22/30)
Oi, for en brent og lettkrydret herlig sak. Ingen fylla-øl dette her.
– Spørsmålet er om den ikke er krydret for sinnssykt.
Øl for gangene man vil drikke for å smake, mer enn drikke for å bli full.
MACK JULEØL
Karakter: 6, 3, 4, 4, 4 (21/30)
God motstand med fin brenthet, samt et hint av anis.
– Denne har alt og du kan drikke mye av den!
– De som snakker om brenthet er fulle. Ølen er anonym.
HANSA JULEBRYGG (21/30)
Karakterer: 4, 4, 4, 4, 5
Et samlet panel er enige om at denne ølen har en fin fylde, men den manglet litt identitet.
– Ikke overbevist om at detter er ekte juleøl, men bevares for en smak.
En fin ettersmak.
NØGNE Ø, GOD JUL
Karakterer: 3, 5, 5, 5, 5 (23/30)
Den har en veldig julete lukt av nellik. Den har smaksbredde, med mange interessante nyanser å gruble over, og er søt. Den sitter lenge i ganen og hevder seg bra.
NØGNE Ø, UNDERLIG JUL
Karakter: 4, 6, 3, 5, 6 (24/30)
Her er det jul!
Hva er det som motiverer bryggeriene til å gjøre livet spennende? Vi vet ikke, men vi koser oss! Hint av grønnsåpe og ingefær i ettersmaken.
CB JULEØL
Karakter: 5, 5, 5, 5, 5 (25/30)
En raffinert øl som oser jul. Fyldig med syrlig ettersmak.
– Føles som om man suger ut nelliken fra appelsinen. Litt såpete følelse i gangen etter svelget. Fine balanser.
FREDRIKSTAD JULEØL
Karakter: 5, 5, 5, 5, 5 (25/30)
Krydret sak som gir noe å tygge i.
– Denne ølen kan vi også drikke mye av og bli full!
Litt vann i ettersmaken.
BERENTSEN JULEAVEC
Karakter: 6, 5, 5, 5, 4 (25/30)
Hold deg fast, for en øl! Nydelig balanse mellom bitterhet og brenthet. Ingen fylleøl dette her, men likevel.
– Et mektig øl som bør få hedersplassen!
Enkelte i panelet mente den var litt for søt.