Ikke bare forskere

Publisert

«UiO har valgt ut studiekvalitet som første prioritetsområde i sin strategiske plan.»

Torkil Vederhus har et godt poeng i sitt innlegg, og dette er absolutt noe å ta med seg for den nyoppnevnte «tenketank» (hvor vi begge sitter) som skal vurdere rekrutteringspraksis ved Universitetet i Oslo (UiO). Det er ellers verdt å merke seg at UiO har valgt ut studiekvalitet som første prioritetsområde i sin strategiske plan. UiO bør gjennomgå ikke bare reglementet for ansettelse, men også de fremgangsmåtene som de enkelte enhetene bruker for å finne fram til gode søkere og knytte til seg velegnede personer i stillinger som professor og førsteamanuensis. Det er utvilsomt viktig at de som tilsettes også vektlegger og vurderes etter sin undervisningskompetanse. Vi har i dag et omfattende reglement for vurdering av søkeres pedagogiske kvalifikasjoner, men Vederhus har rett i at dette burde gis høyere prioritet.

Til de tre forslagene har vi følgende kommentarer:

1. Evalueringer av undervisning er ofte ikke særlig brukbare utover den sammenheng hvor de er innhentet, men referanser kunne helt sikkert brukes mer. Allikevel tror vi at det beste ville være om søkere også presenterer sine undervisningsplaner og sender inn kursbeskrivelser og annet som forteller noe om hvordan de behersker både faglig innhold og presentasjonsformer.

2. Bruken av prøveforelesninger fungerer oftest som en forskningspresentasjon for kolleger. Her kan det åpenbart gjøres mer for å fremheve at det er studenter som er målgruppen.

3. Tilsettingsprosedyrene i dag bærer ofte preg av ensidig vektlegging av vitenskapelige meritter. Disse vil utvilsomt være viktige også i framtiden med tanke på at vi ønsker å bedrive forskningsbasert undervisning. Allikevel er det klart at det trengs sterkere vektlegging av pedagogiske kvalifikasjoner og innhenting av referanser også på dette feltet.

Og ja, Vederhus har sikkert rett i at det finnes erfarne universitetsfolk som ikke kjenner reglementet godt nok, rett og slett fordi de selv mener at de har det i ryggraden. Så opplæring må til for alle som er valgt til de besluttende organer her ved UiO. Vi synes kort sagt at dette er et viktig innspill som er verdt å ta med seg inn i den kommende rekrutteringsdiskusjonen.

Powered by Labrador CMS