Ja til Wiktoria Polanska på Høyskolen Kristiania

For egen del hadde det vært behagelig å kansellere HK-studenten fra offentligheten. Men vi må tåle og tolerere hverandres uenighet, skriver Danby Choi, sjefredaktør i Subjekt. 

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble jeg invitert til å være med i en panelsamtale på Høyskolen Kristiania. Temaet var kanselleringskultur og woke. Skolen fant det naturlig å invitere meg, fordi jeg som sjefredaktør i Subjekt har satt tematikken på dagsorden i flere år, og fordi jeg i høst er aktuell med boken «Kanseller meg hvis du kan».

Dette vekket reaksjoner. «Nei til Danby Choi på Høyskolen Kristiania», skrev Wiktoria Polanska i Universitas. Hun mener jeg burde vært kansellert fra panelsamtalen etter at jeg var med i en Tiktok-video med en tidligere overgrepsdømt. I videoen, som forsøksvis skulle være morsom, omtaler jeg den tidligere straffedømte som kansellert.

Min deltagelse i videoen var useriøs og lite gjennomtenkt, og det har jeg beklaget. Som sjefredaktør må jeg være bevisst på hva jeg deltar i. Det kan jeg bli bedre på.

Polanska mener hendelsen, og at jeg generelt er «anti-woke» og mot kanselleringskultur, bør være nok til å få meg kansellert. Der er jeg uenig.

HK-studenten og jeg er grunnleggende uenige om hvordan vi skal håndtere folk vi er uenige med. Jeg mener både studiesteder og offentligheten skal være rom hvor de beste argumenter vinner frem, og da må vi høre dem – også fra dem vi er uenige med. Dessverre gjør woke-ister dette vanskelig.

Forskere er redde for å krenke andre, kommer det frem i Institutt for samfunnsforsknings rapport.

En av tre kunstnere tør ikke behandle temaer som religion i frykt for å støte noen, kommer det frem i Fritt ords rapport fra 2014. Ikke minst holder halvparten av landets unge munn, fordi de mener samfunnet har blitt for politisk korrekt.

Komikere, journalister, forskere og kunstnere kan kanskje fremstå som drittsekker når de kødder med andre kulturer, religioner, avslører ubehagelige sannheter og fremstår blasfemiske. Med woke-brillene på skal man helst ikke såre andres følelser, identitet eller kultur. Men vi må ikke bli humørløse, intolerante og autoritære. Komikere, journalister, forskere og kunstnere skal provosere, støte og sprenge grenser.

For egen del hadde det vært behagelig å kansellere Wiktoria Polanska fra offentligheten. Men vi må tåle og tolerere hverandres uenighet. Derfor vil jeg slå et slag for Wiktoria Polanska på Høyskolen Kristiania. Og jeg møter gjerne Polanska til en ny panelsamtale om temaet.

Powered by Labrador CMS