Pinlig spekulativt av Universitas

Publisert

innlegg

I forrige utgave av Universitas kan vi lese at «studenter sex-trakasseres på Musikkhøgskolen». Den rystende forsiden med fet font er ledsaget av et stort, mørkt og dystert bilde fra inngangspartiet til Norges musikkhøgskole (NMH), så den fortoner seg som selve porten til Helvete.

Bakgrunnen for saken er en omfattende studentevaluering av læringsmiljøet ved skolen. Et av spørsmålene lyder «Har du observert tilfeller av uønsket seksuell oppmerksomhet ved NMH?». 2,4 prosent (seks stykker) svarer «Ja, jeg har selv fått uønsket seksuell oppmerksomhet». En av svakhetene ved undersøkelsen er at den ikke gir rom for gradering eller utdyping av dette svaret. Det kan ganske enkelt dreie seg om et blikk fra en medstudent eller lærer, som tolkes av den «fornærmede» som en seksuell tilnærming. Eller det kan være et lite klaps på baken. Universitas prøver seg med karakteristikken «sex-trakassering» i beste pikante tabloid-stil. Dette har man ingen forutsetninger for å vite noe om, og overskriften fortoner seg derfor som pinlig spekulativ.

Selv om 2,4 prosent er et meget lavt tall, er det et tall. Vi tar derfor resultatet fra undersøkelsen alvorlig. Om det skulle komme noen konkrete meldinger om opplevd seksuell trakassering, må dette tas tak i på en ordentlig og ryddig måte. Problemet er ikke unikt for NMH. Ved arbeidsplasser og læringsinstitusjoner på Musikkhøgskolens størrelse, vil man nok sjelden oppleve absolutt nullforekomst av uønsket seksuell oppmerksomhet. Dessverre.

Som sporadisk leser av studentavisen Universitas har jeg forstått at man forsøker å drive en utstrakt og nokså aggressiv «avsløringsjournalistikk», med en sterk hang til skandalesaker. Det er positivt at man setter fokus på et problem som uønsket seksuell oppmerksomhet, men ikke undervurder oss studenter. Stol på at journalistisk kvalitet er tilstrekkelig. Vi trenger ikke de skrikende VG-aktige forsidene i en studentavis. Når det er kokt suppe på spiker i så stor grad som i denne saken, har jeg store problemer med å ta avisen seriøst.

Powered by Labrador CMS