Tiltak for helse og sikkerhet

Publisert

– Den akademiske frihet innebærer ikke at man kan unnlate å følge lover og regler.

Safetecs rapport om mangelfulle laboratorieforhold ved Biologisk institutt, viser en manglende bevissthet rundt helse, miljø og sikkerhet ved Universitetet i Oslo (UiO). Den akademiske frihet innebærer ikke at man kan unnlate å følge lover og regler som skal sikre studenter og ansattes trygghet under studier og arbeid.

Universitetsledelsen har derfor besluttet å sette i verk tiltak både på kort og lang sikt for å bedre på disse forholdene. Disse tiltakene skal ikke bare omfatte Biologisk institutt, men alle universitetets om lag 870 laboratorier. Helse, miljø og sikkerhet skal være tema på alle ledermøter på alle nivåer i organisasjonen fra nå av.

Vi har sendt ut brev til alle fakulteter, museer og enheter, der vi ber om oversikt over risikomomenter knyttet til laboratorievirksomhet. Universitetsledelsen vil snart, sammen med verneombud, gå besøksrunder på utvalgte laboratorier for å få oversikt over og øke bevisstheten rundt helse, miljø og sikkerhet. Og vi har bedt om at alle laboratorier skal ryddes gjennom felles innsats. Dette er på kort sikt.

I tillegg, og på lengre sikt, skal rutinene bedres og vi skal fremme en kultur- og holdningsendring ved UiO. Dette innebærer at kompetansen skal bedres rundt helse, miljø og sikkerhet generelt, og laboratoriesikkerheten spesielt. Vi vil også utarbeide minstekrav for rutiner og laboratoriestandard.

Universitetet har de siste fem årene brukt 100 millioner kroner på oppgradering av laboratoriene, og vi vil fortsette å bedre den tekniske infrastrukturen.

Powered by Labrador CMS