ENEVELDE: Filosof Tore Frost (til venstre) spøker med at han egentlig ønsker seg et ekstremt opplyst enevelde. Bernt Hagtvet (til høyre) morer seg stort.

Frokost med innhold

Suksessarrangementet Frokost med Bernt er i gang med et ferskt program for høsten. – Universitetet i Oslo er landets best bevarte hemmelighet, mener sjefen sjøl, Bernt Hagtvet.

Publisert Sist oppdatert
LOKKER MED MAT: En av grunnene til at Frokost med Bernt har blitt så populært er nettopp frokosten som serveres.
IVRIG: Rett som det er løper Bernt Hagtvet bort til tavla for å skrive kommentarer under gjesteforelesernes foredrag.

Da Universitas besøkte høstens første Frokost med Bernt, var temaet Platons brev, og hvorvidt Platon til syvende og sist ble demokrat. Auditoriet var helt fullstappet av studenter. Og dette var ikke et engangstilfelle.

Anders Ravik Jupskås, stipendiat i statsvitenskap, som startet frokostmøtene sammen med professor i statsvitenskap Bernt Hagtvet, tror populariteten først og fremst handler om at det har vært god kvalitet på frokostmøtene.

– Frokost med Bernt holdes fast på en bestemt dag og et bestemt tidspunkt. Mange kommer uavhengig av tema, og så serveres det jo frokost. Det er kanskje en grunn i seg selv, sier han.

– Jeg velger å tro at norske studenter ønsker mer substans i studiene enn bare pensum, og at det er behov for refleksjon på tvers av fagene, sier Hagtvet.

Frokost med Bernt

  • Frokost med Bernt er frokostmøter med diverse foredragsholdere arrangert av professor Bernt Hagtvet og stipendiat Anders Jupskås.
  • Møtene har vært arrangert siden 2007.
  • Høsten 2008 arrangeres Frokost med Bernt hver torsdag kl. 08.15-10.00 i auditorium 7 på SV-fakultetet.
  • Det blir servert frokost med brød, ost, syltetøy, juice og kaffe.

Stolt institusjon

Bernt Hagtvet forteller at noe av hensikten bak Frokost med Bernt er å få studentene ved Universitetet i Oslo (UiO) til å være stolte av sin egen institusjon.

– UiO er landets best bevarte hemmelighet. Vi kan frembringe fagkunnskap som ingen andre universiteter i Norge. Likevel er det ingen som sier at de elsker UiO, slik de elsker distriktshøyskolene- og universitetene. Man tar det for gitt at det er et universitet i Oslo, mener Hagtvet.

Han vil fremme UiO utad ved å tilby reflekterte, mer langsiktige debatter. I høst tematiserer frokostmøtene alt fra abort, etikk og rett, til det amerikanske valget. Store navn som Jonas Gahr Støre og Kåre Willoch figurerer på programmet.

Hva er grunnen til at dere har valgt å satse på så store navn i høst?

– Vi har lagt merke til at dette er et attraktivt arrangement for studentene, og mange setter pris på å bli invitert som gjester til frokostmøtene, sier Hagtvet.

Jupskås påpeker at dette ikke er noe nytt.

– Vi har hatt store navn på programmet også tidligere, blant annet Eva Joly og Thorbjørn Jagland.

Lei av mediedebatten

Frokost med Bernt ble arrangert for første gang våren 2007. Den påfølgende høsten ble frokostmøtene arrangert fast, annenhver uke. – Mot slutten av høsten arrangerte vi frokost hver uke, og da tenkte vi at vi kunne gjøre det hele tiden. Nå har for øvrig Bernt foreslått at vi kan ha frokostmøte hver eneste morgen, sier Jupskås.

De pleier å utarbeide programmet over en kaffe på Trygve, kafeen på SV.

– Ofte ringer Bernt meg også på kvelden og roper entusiastisk ut om temaer han vil ta opp, forteller Jupskås.

Til nå har rundt 600 personer skrevet seg opp på mailinglista, og får tilsendt fortløpende informasjon om frokostmøtene.

Ifølge Hagtvet har Frokost med Bernt kommet til gjennom et behov for mer reflekterte, langsiktige debatter, framfor en mer hakkete mediasering.

– Folk er grunnleggende lei av tabloidiseringen og overfladiskheten i mediedebatten, tror Hagtvet.

Han påpeker at det i USA er naturlig å inkludere politiske, sosiale og kunstneriske arrangementer som en del av studiet.

Mulig pause

Jupskås forteller at tanken opprinnelig var å legge opp høstens program tematisk. I stedet har det blitt mer variert dette semesteret.

– Forrige semester hadde vi fokus på medias rolle. I høst hadde vi tenkt til å tematisere utenriks- og universitetspolitikk, men det ble ikke til det. Temaene vi har valgt er egentlig tilfeldige. Noen saker har vi ønsket å ta opp lenge, mens vi har tatt andre saker på sparket, sier han.

Går dere aldri tom for temaer å diskutere på frokostmøtene?

– Vi går nok heller tom for energi, men ikke foreløpig. Til våren fortsetter vi, men det er mulig at vi tar en pause neste høst. Bernt og jeg reiser muligens begge til utlandet. Han skal ha forskningstermin, mens jeg skal være gjesteforsker og arbeide med doktorgraden min, forteller Jupskås, og legger til at de allerede har flere ideer til framtidige temaer i bakhodet.

Fornøyde studenter

Jupskås mener at morgentimene er et godt tidspunkt for arrangementet.

– Man får jo ikke gjort så mye produktivt i de tidlige morgentimene uansett. Bare de flittigste drar til Blindern klokka åtte om morgenen. Så da er det like greit å få med seg Frokost med Bernt.

Studenter ved UiO tar turen innom for å få med seg temaer som ikke nødvendigvis er knyttet til den dagsaktuelle debatten.

Elin Gustavsen, masterstudent i sosiologi, setter pris på at frokostmøtene er lagt opp som en seminarrekke med et bredt spekter av temaer.

– Det er fint at de tilbyr ledende forelesere innen ulike temaer. Også serverer de frokost med brød, kaffe og juice. Det har alltid vært fullt de gangene jeg har vært der. En gang måtte jeg stå helt bakerst, sier hun.

Aksel Braanen Sterri, bachelorstudent i statsvitenskap, går jevnlig på Frokost med Bernt. For hans del er det ikke så viktig hvilket tema som tas opp. Han synes det er fint at frokostmøtene ikke trenger store navn for å fylle opp salen.

– De tar også utgangspunkt i smalere temaer, så det ikke bare blir de faste innslagene fra aviser og TV som slipper til. Platons brev er for eksempel et interessant tema. Men om jeg er enig i at han var demokrat, er en annen sak.

Powered by Labrador CMS