Norge må stille opp for Gaza

Når dette er over, vil mange mennesker sitte igjen med ingenting, skriver Fawzi Warsame, sentralstyremedlem i AUF og folkevalgt i Oslo.

Publisert

Én ting er sikkert. Forferdeligheten på Gazastripen vil vare lenge, og vi kommer til å måtte stille opp i fremtiden. Derfor foreslår vi i AUF å øke bistanden til Gaza. Vår beskjed til regjeringen er klar: Bistanden skal ligge på minst tre milliarder norske kroner i år.

Bildene fra Gaza har gått verden rundt. Sykehus som blir angrepet, pasienter blir beskutt, mangel på mat, journalister dør i hopetall. 

Det er nå over 10.000 drepte. Hva som skjer med Gaza når krigen er over, er det ingen som vet. Satellittbilder fra området viser at store deler er jevnet med jorden. Når dette er over, vil det være mange mennesker som sitter igjen med absolutt ingenting, og de kommer til å trenge hjelp med å bygge opp samfunnet sitt igjen.

Norge stilte opp for Ukraina med Nansen-programmet. Det er en femårig plan som skal sørge for langvarig bistand til Ukraina. Vi har bevilget 75 milliarder kroner. Nå er det riktig å gi Palestina den samme hjelpen etter modell av Nansen-programmet.

Diskusjonen og debatten om bistand og humanitær hjelp til Palestina har tatt en kraftig u-sving i de siste ukene. I kjølvannet av Hamas terrorangrepet den 7.oktober var det flere land som foreslo å kutte all bistand til Palestina. Dette gjaldt selv midler vi vet fra før av gikk til nødhjelp på Gaza. Norge som et av få land sto på sitt og valgte ikke å kutte bistand. Ikke nok med det, Norge foreslo også en økning i bistanden. 

Nå ser vi at andre land i Europa har varslet en økning i bistanden og at flere tar til orde for at den humanitære bistand må økes. Selv i USA har man forpliktet seg til å bidra til tross for at en større pakke til Ukraina og Israel blir diskutert i kongressen nå. 

Når både årets og fjorårets statsbudsjett ble lagt frem, var det en enorm skuffelse at regjeringen ikke hadde satt av nok til bistand. Nå har vi muligheten til å rette opp i dette. Vi kan nå 1 prosent-målet med klar margin ved å gi palestinerne på Gazastripen den hjelpen de trenger og fortjener.

Powered by Labrador CMS