Scrolle, scrolle, scrolle: Det er lett å falle for fristelsen og heller sjekke instagram enn å lese til eksamen.

Derfor klarer du ikke å være offline

Som studieverktøy er internett til stor hjelp, men bruken kan bikke over til det sykelige. Burde internettavhengighet være en diagnose?

Publisert Sist oppdatert

Hvordan løsrive seg fra mobil og pc? Marie vet råd:

  • Legg telefonen fysisk ut av rekkevidde, sånn at du må reise deg opp og finne den for å få sjekket om det har skjedd noe.
  • Skru av push-varsler.
  • Sett telefonen i flymodus eller skru av internett; både på mobil og PC.
  • Gi deg selv 5 minutters scrolle-tid i lesepausene dine, hvor du får gjort unna all sjekkingen og roet abstinensene (hvis du har noen). Etter fem minutter – legg telefonen vekk igjen.
  • Logg av om kveldene og unngå å scrolle på senga før du skal sove, det går utover hjernen og søvnen din, og god søvn trenger man i eksamenstiden.

– Har jeg først begynt å saumfare world wide web, er det vanskelig å komme tilbake til det jeg planla å gjøre. Ligger telefonen ved siden av meg mens jeg leser og den lyser, er det like lett å la seg fange, sier medievitenskapsstudent, blogger og Gjensidige Norges Snapchat-reporter, Marie Brudevold.

Du kjenner deg nok godt igjen. Det er eksamen. Du har masse du skal gjennom, men klarer ikke å la være å sjekke mobilen for nyheter eller om noen gjør noe morsomt på Snapchat. Dette er dagligdags for Marie som mener det er ekstra vanskelig å holde fokuset i eksamensrushet.

Det er som å sitte inne i løvens hule og forsøke å være et lydig lam»

Student, blogger og Snapchat-reporter, Marie Brudevold om å være avlogget.

Usosialt komfortabel

– Når man sitter hjemme og skal styre sin egen hverdag frem mot eksamen, og har et velfungerende internett og full tilgang på serier, smarttelefon og internett, er det mye lettere å falle for fristelsen enn når du sitter på lesesalen. Det er som å sitte inne i løvens hule og forsøke å være et lydig lam, sier Brudevold.

Det årlige mediebarometeret fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at bruk av underholdning på nett fremdeles øker. Undersøkelsen for 2015 tok ikke for seg skolearbeid eller mediebruk på jobb. Det meste tilsier at studietiden tilrettelegger for usunne medievaner og vanedannende prokrastineringsatferd forklarer Rune Mentzoni postdoktor ved institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen.

– Studenter er i en aldersgruppe hvor problematisk bruk av nett vil være vanligere. Dette henger sammen med modningsprosesser i hjernen. Tidlig i tjueårene er ikke impulskontrollen fullstendig utviklet og impulsivitet henger sammen med alle varianter av avhengighet, sier Rune Mentzoni.

Husker du denne? [Utsatt på ubestemt tid](1)

Hvordan være offline?

Lettvinte utveier som blokkeringsprogram på datamaskinen blir ofte løsningen, men for å være helt trygg trengs drastiske tiltak som å si opp internett- og mobilabonnementet.

Hvorfor er det å logge av så vanskelig?

– Mobil, nettbrett og pc har blitt helt sentrale for oss. Det gjelder både for hvordan vi forholder oss til andre mennesker, og for hvordan vi kobler av. Mange av oss har vaner og rutiner som involverer mye tid foran ulike skjermer. Blir vi forhindret fra å gjennomføre disse vanene, så oppleves det ubehagelig og vi blir fort rastløse, forklarer Mentzoni.

Abstinenser på nett

Det finnes ingen egen nasjonal interesseforening for internettavhengighet. Internettavhengighet er ikke en diagnose som sykdom, det er temaet for nytt til. Det gjør det kanskje vanskeligere å vite hvordan man begrenser seg på nett.

– Interesseorganisasjoner som Norsk forening for spillproblematikk og spillavhengighet behandler noen varianter av internettavhengighet. Jeg kan ikke utelukke at slike tilfeller finnes, men i de aller fleste tilfeller er det nok mer spesifikke aktiviteter det søkes hjelp for: Pengespill, dataspill, shopping, porno eller sosiale medier, sier Mentzoni.

Skal internettavhengighet bli diagnosert har likevel Mentzoni oppskriften: Det må bety å ha et tvangsmessig og ukontrollert forhold til internettbruk, og hvor en hvilken som helst aktivitet på internett tilfredsstiller avhengigheten.

Usunt internettbruk fører som kjent til et redusert fokus på arbeidsoppgaver. Det store spørsmålet er om medievanene våre faktisk endrer studieteknikken.

– Jeg gjør en rekke ting for å kjempe imot, som å tenke at det ikke har skjedd mye på nett siden sist gang jeg sjekket. Det blir dessuten dobbelt så gøy hvis du lar telefonen ligge i to timer og noen push-varsler til, foreslår Brudevold

Powered by Labrador CMS