"Ha en riktig god og bærekraftig jul!" skriver Laura Eleonore Seeger og Tobias Becker.

Et litt annet juleeventyr

"Det skal faktisk ikke så mye til for å ha en fabelaktig førjulstid som ikke skader planeten," skriver Laura Eleonore Seeger og Tobias Becker i dette innlegget.

Publisert Sist oppdatert

Debattregler i Universitas

• Vil du få din mening på trykk i Universitas? Send innlegget ditt på e-post til debatt@universitas.no.

• Typiske innlegg er mellom 1500 og 2500 tegn, inkludert mellomrom.

• Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte innlegg.

• Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, eller som er hatske og trakasserende

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

• Frist for innsending av innlegg til papiravisen er søndag kl. 17.

• Legg ved et breddebilde av deg selv i e-posten.

Har du hørt om Slaraffenland? I dette fantastiske fabellandet er husene laget av kake, pølser vokser på gjerder, og stekte dyr flyr rett inn i munnen på mennesker som får alt de måtte ønske seg. For mange av oss i vestlige land har slike drømmer på en måte blitt realitet. Det finnes riktignok ingen hus av kake eller gjerder med pølser. Men løftet til den moderne og globaliserte økonomien er: Vi kan få hva som helst, hvor som helst og når som helst.

Les også: "Vi trenger teknologisk valgfrihet"

Jula blir ikke mindre koselig når man gir færre eller brukte gaver

Overflodssamfunnet er drømmen om Slaraffenland i sin moderne form. Men økonomisk akselerasjon og overforbruk har ført til en mentalitet som ikke lenger er holdbar.

Koronapandemien har vist oss at distribusjonskjeder er sårbare. Nå som industrien kommer i gang igjen, ser vi at noen råstoffer mangler og at transportveier er overbelastet. Da «Ever Given», et av verdens største containerskip, blokkerte Suez-kanalen i mars, hadde det store konsekvenser for industrien verden over. Dette viser hvor overbelastet og fragilt systemet er som helhet. Også nå opplever skipsfarten forsinkelser på grunn av trafikkork. Det påvirker helt konkret julegaver, som blir dyrere eller til og med vil mangle på gavebordet.

Men økonomiske systemer er ikke et naturfenomen, men resultatet av politisk utforming og handlingene til hver og en av oss. Forandring kan altså skje på både strukturelt og individuelt nivå. Vi trenger blant annet mer desentralisering for at økonomiske verdier skapes i lokal næring. Dessuten må vi alle tenke langsiktig og vurdere hva vi virkelig trenger.

Men hva er det du personlig kan gjøre for en mer bærekraftig førjulstid? Her kommer noen konkrete tips: Snakk om forventninger til gaver med familie og venner. Jula blir ikke mindre koselig når man gir færre eller brukte gaver. Tvert imot får du da mindre stress og mer tid for dine kjære.

Eller hva med å gi en opplevelse, et gavekort, en spiselig gave eller et medlemskap i en veldedig organisasjon? Uansett hva du bestemmer deg for — velg noe som du vet kommer til å falle i smak. Gavepapir, som ofte ikke kan resirkuleres, kan erstattes med for eksempel avispapir, gamle tekstiler og mye mer.

I tillegg er alle disse forslagene godt nytt for studentbudsjettet! Det skal faktisk ikke så mye til for å ha en fabelaktig førjulstid som ikke skader planeten. Ha en riktig god og bærekraftig jul!

Les også: "Det enkleste miljøtiltaket"

Powered by Labrador CMS